5 digitale hulpmiddelen die mantelzorg verlichten

Digitale hulpmiddelen, koppel bezig op de tablet
Getty Images

Mantelzorg verlenen is een liefdevolle taak, maar kan ook zwaar zijn. Gelukkig zijn er diverse digitale hulpmiddelen die het zorgen voor je naaste makkelijker kunnen maken. In dit artikel zetten we 5 handige digitale hulpmiddelen voor je op een rij.

1. Elektronische medicijndispensers

Zorg je voor iemand die verschillende medicijnen moet slikken? Een elektronische medicijndispenser kan uitkomst bieden. Deze dispenser geeft automatisch een herinnering op het juiste tijdstip voor het juiste medicijn en houdt het medicijngebruik bij. Zo krijg je als mantelzorger of verpleging een melding als de medicatie niet wordt ingenomen. 

Voordelen:

  • Minder vaak langskomen voor controle
  • Je naaste behoudt zelf de regie

2. Mantelzorgapps: verdeel de zorg

Zorg je samen met anderen voor een naaste? Mantelzorgapps maken het makkelijk om:

  • Foto's en verhalen te delen
  • Zorgtaken af te stemmen en te verdelen
  • Afspraken bij te houden in een gedeelde agenda
  • Op afstand een oogje in het zeil te houden

Enkele goede apps voor mantelzorgers >>

3. Slimme kalenderklok

Een slimme kalenderklok is een digitale agenda die overal in huis neergezet kan worden. Het helpt je naaste om structuur in de dag aan te brengen door:

  • Een overzicht te geven van de dagindeling
  • Te herinneren aan afspraken
  • Berichten te tonen die via een app worden ingesteld

Zo blijft je naaste langer zelfstandig en hoef je als mantelzorger minder vaak te bellen voor herinneringen.

4. Dwaaldetectie met GPS

Met dwaaldetectie kan iemand met bijvoorbeeld dementie veilig op pad. Als mantelzorger weet je dankzij GPS altijd waar hij of zij is, wat voor rust zorgt. Er zijn apparaten met GPS die je kunt dragen, zoals een horloge of hanger. Op je telefoon of computer zie je dan realtime de locatie van je naaste.

5. Slimme sensoren in huis

Verschillende soorten sensoren kunnen monitoren waar iemand heen gaat, hoe lang diegene in een bepaalde kamer is en 'weten' wanneer iemand plotseling niet meer beweegt, valt of vergeet te eten. Als mantelzorger of zorgverlener krijg je dan een melding, zodat je op afstand een oogje in het zeil kunt houden. De sensoren kunnen op diverse plekken in de woning geplaatst worden.

Auteur