Als zelf koken niet meer lukt

Bij het dagelijks eten komt heel wat kijken: boodschappen doen, koken, voorzichtig omgaan met gas en elektra en ook nog de hygiëne in de gaten houden. Vaak is dit dan ook een van de eerste huishoudelijke taken die uit handen gegeven moet worden. Wat zijn de mogelijkheden? En de voor- en nadelen?

Mantelmaaltijd

U kunt zelf thuis koken en een warme maaltijd meenemen voor degene voor wie u zorgt. Sommige maaltijden lenen zich uitstekend voor dit ‘delen en opwarmen’ of zijn eenvoudig in meerdere porties in te vriezen. Bijvoorbeeld stoofschotels zoals hachee en goulash, een bolognesesaus, erwtensoep, kapucijnerschotel en stamppotten. Ook koude schotels, zoals een huzarensalade of zalmschotel, zijn gemakkelijk mee te nemen.
 
Voordeel: u brengt de maaltijd mee en kunt er misschien zelfs even bij blijven. Dat eet gezellig en u krijgt meteen een goed beeld van de eetlust.
Nadeel: u hebt misschien al genoeg te doen.
 

Kant-en-klaar

In de gemiddelde grote supermarkt is een groot assortiment aan koelverse maaltijden en diepvriesmaaltijden te vinden. Volop variatie: van Hollandse pot tot wereldmaalijden. De meeste koelverse maaltijden zijn een paar dagen houdbaar en eenvoudig op te warmen in de magnetron. Diepvriesmaaltijden zijn zelfs nog langer houdbaar. Kritisch kiezen is wel een must, zeker als iemand voor een langere periode op dit soort maaltijden is aangewezen. De meeste zijn namelijk nogal zout en bevatten maar weinig groenten.
 
Voordeel: gemakkelijk, veel keuze, niet duur.

Nadeel: te zout en weinig groenten.
 

Buurtkok 

Zo sympathiek dat het een speciaal plekje in De gids voor mantelzorgers verdient: Thuisafgehaald. Buurtgenoten koken voor elkaar en bij de kok thuis kan de maaltijd worden afgehaald. De prijs is redelijk, de maaltijden zijn meestal erg lekker en supervers. Ideaal voor iemand die nog (redelijk) mobiel is en het leuk vindt om zelf de maaltijd in de buurt op te halen. Thuiskoks die nét iets meer willen doen voor een buurtgenoot die wel wat hulp kan gebruiken vindt u bij Bijzonder Thuisafgehaald. Zij komen bijvoorbeeld een maaltijd langs brengen of bellen het maaltijdaanbod door als iemand niet makkelijk met de computer kan omgaan. www.thuisafgehaald.nl
 
Voordeel: sociaal contact, niet duur, lekker en vers.

Nadeel: zelf ophalen, nog niet overal in Nederland zijn adressen beschikbaar.
 

Tafeltje-dek-je

In bijna elke gemeente is wel een gemeentelijke instantie, zorginstelling of commercieel bedrijf dat thuis maaltijden bezorgt, vaak onder de naam van tafeltje-dek-je. Informeer bij het zorgloket van de gemeente of de afdeling Welzijn, de huisarts of de thuishulp welke dienst in uw gemeente hiervoor verantwoordelijk is.
Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat veel van deze maaltijden behoorlijk zout zijn; gemiddeld bevatten ze wel 5,3 gram zout. En dat terwijl de dagelijkse maximale zoutdosis 6 gram is. Vooral de jus en soep zijn behoorlijk zout. Als het gaat om groenten, scoren de maaltijden wél redelijk goed.
 
Voordeel: aan huis bezorgd, soms zelfs warm.

Nadeel: vaak erg zout.
 

Luxe afhaal

Echt dol op lekker eten? Kijk eens of er in de gemeente een traiteur of luxe groentewinkel is die ook maaltijden bereidt en bezorgt.
 
Voordeel: aan huis bezorgd, soms zelfs warm, vol van smaak.

Nadeel: prijziger dan maaltijden van tafeltje-dek-je.
 
Deze en andere handige tips over voeding, bewegen en gezondheid vindt u in De Gids voor Mantelzorgers. U kunt deze gids bestellen via www.pluspraktisch.nl (9,95 euro).