Debat in Tweede Kamer n.a.v. debacle met PGB

Vandaag wordt in de Tweede Kamer gedebatteerd over het debacle met de pgb's: de persoonsgebonden budgetten. Begin dit jaar is er veel veranderd in de organisatie van pgb’s. Mensen krijgen niet meer vooraf geld om zorg in te kopen, maar hulpverleners worden achteraf betaald.

Dat levert vertraging van uitbetalingen op bij duizenden hulpverleners. Sommige patiënten kunnen hun zorgverleners niet meer betalen, waardoor zij tijdelijk zonder zorg zitten. Volgens belangenvereniging Per Saldo hebben 155.000 mensen last van het systeem. Als klap op de vuurpijl was de uitkeringsinstantie de Sociale Verzekeringsbank (SVB), die het geld aan de patiënten verstrekt, vaak slecht bereikbaar. In de praktijk moesten sommige mensen dagen wachten op antwoord.

Dit alles gebeurde onder verantwoordelijkheid van Staatssecretaris Martin van Rijn. Van Rijn erkent veel van de problemen en heeft ook al zijn excuses aangeboden, een herstelplan geschreven en gezegd dat hij het systeem wil versimpelen.  

Vandaag praat de Tweede Kamer over het lot van Van Rijn. Wat vindt u? Mag hij blijven als staatssecretaris en deze grote misser herstellen? Of heeft hij het echt te bont gemaakt en moet hij vertrekken?