Welk verpleeghuis moet ik kiezen?

Getty Images

Er bestaan vaak grote verschillen tussen verpleeghuizen. Niet alleen in kwaliteit van zorg, maar ook in personeelsbezetting en huiselijke sfeer. Waar moet je op letten als je een verpleeghuis zoekt?

Informeer je
Vraag naar ervaringen van vrienden en bekenden, die zijn veelzeggender dan alle ronkende folders bij elkaar. Natuurlijk is het daarnaast ook handig om folders te verzamelen en websites te bekijken. De intenties van een zorggroep of verpleeghuis kunnen er wel in naar voren komen.

Dagbesteding
Afwisseling en dagbesteding zijn in veel verpleeghuizen de absolute sluitpost. Toch lukt het sommige verpleeghuizen heel goed om wél de extraatjes te regelen, al dan niet met vrijwilligers. Vraag ernaar in het oriënterend gesprek dat u heeft met het verpleeghuis. Is er iemand die spelletjes komt doen? Zijn er creatieve activiteiten en andere dagbestedingen? Komen de bewoners nog buiten?

Eigen kamer en woonkamer
Een eigen kamer is mooi, maar in de praktijk zijn bewoners van een verpleeghuis overdag vooral in de gemeenschappelijke woonkamer. Kijk dus met name dáár rond. Is het huiselijk en gezellig? Past de sfeer bij u of degene voor wie u aan het kijken bent? Is het er schoon?

Gemeenschappelijke ruimtes en een tuin
In een goed afgeschermde tuin (of terras) kunnen bewoners nog zelf naar buiten als het personeel er geen tijd voor heeft. Een beetje groen doen wonderen. En hoe zit het in huis? Is het mogelijk om te dwalen, eventueel in afgesloten gangen? Is er genoeg ruimte om toch nog een zekere mate van bewegingsvrijheid te ervaren?

Verzorgend personeel
Hoeveel verzorgers zijn er overdag en ’s nachts aanwezig en hoeveel vrijwilligers zijn er? Hoe groot zijn de leefgroepen en hoeveel verzorgers/verplegers zijn daar per dienst aan het werk? Worden de verzorgenden ondersteund door bijvoorbeeld een arts en een psycholoog? En hoe ziet de zorg eruit in de weekenden en in de vakantieperiodes?

[ITEMADVERTORIAL]

Eten en drinken
Wordt er in het verpleeghuis gekookt? En worden die maaltijden bereid met gezonde voedingsstoffen, groenten en fruit? Wordt er door de dag heen voldoende drank aangeboden? Kunnen mensen dat ook zelf pakken?

Toiletbezoek en douchen
Veel zwaar dementerenden worden maar twee keer per dag verschoond. In de ochtend en in de avond. Vaker verschonen is te bewerkelijk. Vraag hiernaar in het verpleeghuis dat u op het oog hebt. Als uw familielid zelf nog naar de wc kan, is er dan begeleiding aanwezig? En hoe vaak worden bewoners gedoucht?

Extra kosten?
Wat zijn de extra kosten? Moet er voor de was betaald worden? Voor de dagbesteding? Voor een advocaatje of een glaasje port op vrijdagmiddag of voor het eten? Vraag het!

Rol van mantelzorgers
Wat wordt er van u verlangd? Veel verpleeghuizen verwachten van familieleden een bepaalde inzet. Meegaan naar de huisarts, tandarts of het ziekenhuis, bijvoorbeeld. Eten geven, af en toe aanwezig zijn in de huiskamer of het maken van een wandeling. (alle regelingen rondom mantelzorg op een rij)

Overleg
Is er een halfjaar-gesprek met de bewoner en de familie? Wat komt daarin aan de orde? En hoe kunt u zelf eventuele problemen of zaken aankaarten? Wie is de verantwoordelijke voor de afdeling?

Wachtlijst
Zorgverzekeraars en zorgaanbieders hebben de maximaal aanvaardbare wachttijd voor het verpleeghuis vastgesteld op zes weken. Dat zou betekenen dat alle ouderen met dementie of ernstige fysieke beperkingen daar binnen de aanvaardbare termijn terecht kunnen. Onderzoek toont aan dat die norm een wassen neus is; ouderen staan vaak maandenlang op de wachtlijst.

Wacht dus niet te lang met het regelen van een indicatie voor verpleeghuiszorg en het zoeken van een geschikt tehuis. Grote kans namelijk, dat de verpleeghuizen met een goede reputatie, de langste wachttijd hebben. Eventueel is het een optie om te beginnen in een ander verpleeghuis en later de overstap te regelen. 

Tot slot: Zoek in de buurt
Bij alles wat hierboven geschreven is, valt wel een kanttekening te maken. Hoe verleidelijk het misschien ook is om voor het beste verpleeghuis te kiezen, als het op 75 kilometer afstand ligt van de mantelzorgers, is dat niet handig. Kies bij voorkeur een verpleeghuis in de vertrouwde omgeving van het dorp of de wijk waar degene voor wie u zoekt altijd al woonde. Of bij uzelf in de buurt, als dat betekent dat u veel vaker even binnen kunt lopen en een oogje in het zeil houden. 

Op de website van Zorgkaart Nederland delen patiënten en hun familieleden ervaringen. Heel handig, u zoekt op postcode. www.zorgkaart.nl

Auteur