'Gemeenten houden geld over op zorg'

Zo'n driekwart van de Nederlandse gemeenten zouden een overschot hebben op het budget voor de zorg. Dat beweert het vakblad Binnenlands Bestuur. 

Die conclusie is getrokken op basis van gegevens van accountants, jaarrekeningen van individuele gemeenten, en een beeld dat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Transitie Autoriteit Jeugd (TAJ) schetsen. Driekwart van de gemeenten houdt naar schatting geld over op het budget Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de helft op het budget voor jeugdzorg.

Deurne, Overbetuwe en Teylingen 

De gemeente Deurne heeft volgens de cijfers een plus van 2,3 miljoen euro op het zorgbudget. Overbetuwe houdt 2 miljoen euro over en gemeente Teylingen komt uit op een overschot van 1,7 miljoen. Een overzicht van alle Nederlandse gemeenten is er niet. Verreweg de meeste gemeenten hebben hun jaarcijfers nog niet op een rij.

Wmo en jeugdzorg

De grootste overschotten worden geboekt op het budget Wet maatschappelijke ondersteuning, oftewel Wmo. Gijs Oskam, financieel specialist van de VNG, zegt tegen vakblad Binnenlands Bestuur 'dat gemeenten aardig lijken uit te komen met het Wmo-budget'. 
Als we kijken naar de jeugdzorg is het beeld wisselender, maar enorme tekorten, waar eerder over gesproken werd, lijken er sowieso niet te zijn.

Discussie 

Wanneer meer cijfers bekend zijn en er een beter overzicht komt, zal de discussie volgens Binnenlands Bestuur oplaaien. De overschotten kunnen er op wijzen dat de ministeries, toen zij nog verantwoordelijk waren voor de zorgtaken, te rijkelijk zijn geweest in het verstrekken van bijdragen.

Het bericht leidde meteen tot verbazing en onbegrip bij ouderenbond ANBO op Twitter.

14 Comments

Door M Schoon (niet gecontroleerd) op vr, 3-6-2016 - 10:56

Weet je waarom de gemeentes overhouden?
ze laten de cliënten een eigen bijdrage betalen voor de thuishulp.....tja dan hou je geld over.... afschaffen dus die eigen bijdrage !!!!

Door J.A. van der Heijden (niet gecontroleerd) op vr, 3-6-2016 - 08:25

Als je niets uitgeeft hou je altijd over, veel gemeentes houden geld in eigen zak om andere gaten te vullen.

Door ine bee (niet gecontroleerd) op vr, 3-6-2016 - 07:33

Het is een hele hap geld die betaald moet worden voor een noodzakelijke scootmobiel. Lopen kan ik niet meer en als alleenstaande mindervalide moet ik toch boodschappen enz. in huis halen. Ik ben blij met de scootmobiel en kan niet zonder, maar het allerergste vind ik dat deze bijdrage per VIER weken betaald moet worden, mijn aow krijg ik immers ook niet per vier weken.

Door mevr. G.Nijsten (niet gecontroleerd) op za, 14-5-2016 - 19:56

geen wonder dat er geld kan worden overgehouden: er is zo veel wegbezuinigd aan uren zorg en op de salarissen van de verzorgenden in de thuiszorg (huishoudelijk werk).
Mijn autistische zoon heeft na een ernstig hartinfarct jaren op hulp moeten wachten; nu heeft hij onregelmatig hulp, maar er wordt geen oplossing geboden voor de problemen die zijn ontstaan door bijwerkingen van de medicijnen. Waar vind ik deskundig advies voor hem?

Door Alex van de Wall (niet gecontroleerd) op vr, 13-5-2016 - 22:02

In een woord schandalig,leg mij een s uit wat voor mensen dat zijn die zo begaan zijn met de hulpbehoevenden dat ze eventjes 310 miljoen euro overhouden nou jullie zijn bedankt.

Door Zander (niet gecontroleerd) op vr, 13-5-2016 - 06:40

Als je in het Gooi woont in een huis van een paar miljoen euro, kun je subsidie krijgen voor je werkster.
10 euro per uur met als achterliggende gedacht dat de werkster dan niet zwart gaat werken.
Dit alles wordt verstrekt door het ministerie van volksgezondheid.
En wie is daar de baas, juist mevrouw Schippers en die heeft die subsidie hard nodig met haar karige salaris en het hongerloontje van haar tonnen schrapende mannetje die ook voor de zorg werkt.

Door spaubeekde (niet gecontroleerd) op vr, 13-5-2016 - 00:04

de gemeente moet er niet op bezuinigen kwa gezondheid van de oudere

Door opa har (niet gecontroleerd) op do, 12-5-2016 - 22:50

Waarom bent u bij uw dochter gaan wonen?.
Dit is vragen om moeilijkheden.
Kon u niet via uw eigen huis oppassen?
Bereken eens of de belasting geen gelijk heeft met niet werken.
Zet die twee uitkomsten naast elkaar en kijk wat beter is, wel werken of niet.

Door Mevr. Zandbergen (niet gecontroleerd) op do, 12-5-2016 - 22:29

Ga je als alleenstaande even met je rollator wandelen is er niemand die erven weet, wel in een verzorgingsflat. Ik vind dat je als oudere heel kwetsbaar bent alleen woonend. Geen geld kan dat vergoeden!

Door Arie laat licht... (niet gecontroleerd) op do, 12-5-2016 - 21:52

Als er dan geld uitgegeven MOET worden, dan is het aan alle premiebetalers zij hebben de ziektekosten opgehoest. En niet aan zorgvragers die menen 'recht' te hebben op meer zorg. Ja deze zorgvragers hebben als premiebetaler RECHT op ook HUN deel, alleen dat is aanzienlijk kleiner (minder €)