Heb ik recht op een mantelzorgcompliment?

Mantelzorgcompliment verschilt per gemeente

De afgelopen jaren kregen mantelzorgers jaarlijks een extraatje van 200 euro, het mantelzorgcompliment. Vorig jaar stopte die regeling. Gemeenten bepalen in 2016 zelf hoe ze het geld besteden. En dat leidt tot grote verschillen per gemeenten, blijkt uit een onderzoek van Mezzo, de landelijke vereniging voor mantelzorgers.

De meeste gemeenten geven een geldbedrag of een kadobon. Wie wil weten of hij of zij in 2016 recht heeft op een compliment of aanspraak kan maken op een andere regeling, moet contact opnemen met het wmo-loket van de eigen gemeente. 

De regeIingen kunnen per gemeente namelijk sterk verschillen. In Kampen bijvoorbeeld, kregen mantelzorgers een bloemetje en een bedrag van 75 euro uitgereikt. Andere gemeenten organiseren een evenement, zoals in Boekel waar mantelzorgers niet alleen een kadobon van 20 euro ontvingen, maar ook ‘een ontspanningsavond’ en een lunch. Nog niet alle gemeenten hebben een besluit genomen, in die gemeenten gebeurde er tot nu toe niets en bleef het geld op de plank blijven.
Mantelzorgers zélf hebben liever een financiële bijdrage dan een verwenmiddag, aldus Mezzo.

Niet alle mantelzorgers halen de waardering op. Ze weten niet dat ze mantelzorger zijn, of ze weten niet dat er een extraatje voor hen beschikbaar is. Gemeenten moeten mantelzorgers beter opzoeken en beter informeren, aldus Mezzo.

Meer lezen?
Laatste mantelzorgcompliment