Nog steeds veel wachtrijen in het verpleeghuis

Getty Images

Nog geen 20 procent van alle verpleeghuizen kan binnen de landelijke norm van zes weken een plek aanbieden. De wachttijd kan soms zelfs oplopen tot een half jaar.

Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. De bond belde 101 verpleeghuizen met de vraag of ze plaats hadden voor een familielid met vergevorderde dementie. Een op de vijf verpleeghuizen kon een plek aanbieden binnen de landelijke norm van zes weken. Bij 47 procent geldt een langere wachttijd van maximaal een halfjaar. De overige instellingen konden geen schatting maken van de wachttijd.

Het is niet zo dat er helemaal geen lege kamers in de verpleeghuizen zijn, die zijn er soms wel, maar hebben een specifiek doel. Het kan zijn dat het verpleeghuis heeft afgesproken een specifiek aantal kamers te reserveren voor cliënten met fysieke problemen, en andere kamers voor dementerenden. Lege kamers uit de ene categorie kunnen niet aan de andere worden toegekend. Onbegrijpelijk voor mensen die op zoek zijn naar zorg, schrijft de Consumentenbond.

Niet kunnen worden opgenomen heeft gevolgen. De betrokkene zelf gaat met een verpleeghuisindicatie een eigen bijdrage volgens de Wet langdurige zorg betalen, terwijl hij voorheen de zorg ‘gratis’ kreeg. Doordat er geen plaats is in het verpleeghuis belanden veel ouderen op de spoedeisende hulp of in ziekenhuisbedden die daar niet voor bedoeld zijn.

Het demissionaire kabinet heeft al 435 miljoen euro extra uitgetrokken voor verpleeghuizen. Staatssecretaris Van Rijn zegt dat de verpleeghuiszorg een prioriteit van het kabinet is. “Gelukkig vinden de meeste cliënten een passende plek binnen de tijd die daarvoor staat. De communicatie over de wachttijden kan nog verbeteren. De zorgkantoren zijn hiermee aan de slag”, aldus Van Rijn.

Bron: Consumentenbond