PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Van Rijn: 'Verpleeghuizen krijgen er 435 miljoen bij'

Verpleeghuizen krijgen er volgend jaar 435 miljoen euro extra bij om personeel aan te nemen en de kwaliteit van zorg te verbeteren. Vanaf 2018 zouden daardoor zo'n 7.000 extra medewerkers kunnen worden ingezet.

Ook kunnen lopende contracten met medewerkers nu worden uitgebreid om snel meer handen aan het bed te krijgen. Het kabinet had eerder al 100 miljoen euro voor de verpleeghuiszorg van 2018 gereserveerd.

Het water staat tot aan de lippen

Die extra hulp is hard nodig, want verpleeghuizen kampen massaal met ernstige tekorten als het op kundig personeel aankomt. Eigenlijk zijn er wel 40.000 extra banen nodig. Volgens demissionair staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Martin van Rijn (PvdA) zal het jaren kosten voor het personeelsbestand op peil is. Dat komt onder andere door krapte op de arbeidsmarkt en het vermogen van verpleeghuizen om hun organisatie hier op aan te passen.

„Verpleeghuizen kunnen meteen aan de slag om mensen aan te nemen”, aldus de bewindsman. Hij wil meer tijd en aandacht voor de bewoners en hun naasten, en meer vaste medewerkers die zij kennen.

Niet genoeg

Niet iedereen waardeert dit 'goedgeefse' gebaar van Van Rijn. Fleur Agema van de Partij voor de Vrijheid reageert op Twitter skeptisch:

Fleur Agema heeft de afgelopen jaren stelling genomen als een van de belangrijkste proteststemmen tegen het beleid van Van Rijn, dat de verpleegzorg in Nederland ingrijpend heeft veranderd.

Meer over het beleid van de staatssecretaris leest u in ons veelbesproken artikel:
'Hoe staatssecretaris Van Rijn zijn glans verloor.'

Bron: Telegraaf