Overvolle eerstehulpposten bij het ziekenhuis

Getty Images

De eerstehulpposten van ziekenhuizen kunnen de patiëntenstroom nauwelijks aan. Ze moeten steeds vaker de deuren tijdelijk sluiten. Volgens de ziekenhuizen komt dat door gebreken in de ouderenzorg.

Normaal kan iemand met een gebroken pols al snel met gips naar huis. Maar dat wordt lastiger wanneer een oudere alleenstaande met een rollator zijn pols breekt. Dat geeft meteen een aantal praktische problemen. Ziekenhuizen zien dat steeds meer oudere patiënten zich melden bij de spoedzorg. Ze kunnen niet zelfstandig weer naar huis, want daar is onvoldoende hulp. Maar er is ook geen verpleeghuisbed of wijkzorg beschikbaar.

Verergeren

Deze patiënten blijven daarom langer in het ziekenhuis. Daar loopt de doorstroom vast en het ziekenhuis moet de deur van de eerstehulppost tijdelijk sluiten. De ziekenhuizen verwachten dat de problemen alleen maar erger zullen worden, door de toenemende vergrijzing en de veranderingen in de ouderenzorg.

Rest van Nederland

Het gebeurt niet alleen in de Randstad, maar ook in de rest van het land, zo meldt de NOS. Dat blijkt uit de rapportages van elf regionale organisaties voor acute zorg. In de regio Midden-Nederland moest de eerstehulppost bijvoorbeeld in de eerste vier maanden van 2017 al 215 keer tijdelijk dicht. Een patiënt moet dan uitwijken naar een ziekenhuis in de buurt. De spoedzorg-netwerken benadrukken dat mensen in levensgevaar uiteraard altijd terecht kunnen. 

In Zwolle hebben ze een oplossing bedacht voor het probleem.

Bron: NOS

Lees hier hoe je snel wordt geholpen bij de spoedeisende hulpafdeling

Auteur