Verras een mantelzorger

10 november: Dag van de Mantelzorg

Nederland zorgen zo'n 4,4 miljoen mensen voor een familielid, vriend of buur. Op de Dag van de Mantelzorg kunt u aan mantelzorgers een gratis kaartje sturen. Om te laten weten hoezeer u hen waardeert.

Zorgen voor een ander is mooi, maar ook zwaar. Dat realiseren omstanders zich niet altijd. Terwijl het voor mantelzorgers zelf belangrijk is om erkenning te krijgen voor de stress en vermoeidheid die mantelzorg oplevert. Want wat blijkt? Mantelzorgers die steun en waardering krijgen van hun familie en vrienden, kunnen het zorgen beter aan.

Luisterend oor en aandacht

Erkenning en waardering geven hoeft trouwens niet heel ingewikkeld te zijn en ook niet veel te kosten. Het gaat om luisteren, aandacht geven en emotionele steun bieden Soms is dit al genoeg om het leven van een mantelzorger dragelijker te maken. Van de groep mantelzorgers die de zorg goed aankan, voelt 79 procent zich gesteund door familie, kennissen, vrienden, professionals of buren. Dit in tegenstelling tot de groep die zich zwaarbelast voelt. Daarvan voelt slechts 44 procent zich gesteund. Overbelasting is één van de vijf meest voorkomende problemen van mantelzorgers. Mantelzorgers vinden het vaak moeilijk om hulp te vragen, maar weten ook niet altijd waar ze terecht kunnen voor hulp.

Lieve mama je bent een topper

Met de landelijke ansichtkaartenactie kan iedereen rond 10 november zijn of haar waardering laten blijken. De kaarten staan klaar op www.dagvandemantelzorg.nl/greetz. Bestelt u vóór 9 november 22:00 uur een ansicht, dan krijgt u uw kaart kaartje gratis en betaalt u alleen de postzegel. Gebruik 10NOV als kortingscode. Wil u dat het kaartje op de Dag van de Mantelzorg wordt bezorgd? Selecteer dan 10 november als bezorgdatum.

U kunt uw eigen tekst invullen, naast een mooie tekst van Jurgen Rayman: 'Voor je tijd, je inzet, gisteren en morgen, wil ik je vandaag bedanken, voor jouw goede zorgen'.

www.dagvandemantelzorg.nl/greetz