50-plussers liever geen ondernemer

50-plussers overwegen minder vaak ondernemer te worden dan jongeren. En als ze het doen dan vaak als noodgedwongen keuze, bijvoorbeeld bij werkloosheid.

De Kamer van Koophandel hield gisteren haar jaarcongres te Scheveningen en presenteerde daar haar cijfers rondom ondernemerschap in Nederland. Een van de zaken die zij heeft laten onderzoeken is de overweging om voor jezelf te beginnen. Jongeren doen dat vaker dan 50-plussers, respectievelijk 27 tegen 18 procent. De voorzitter van de Kamer van Koophandel Thijs Wöltgens (recentelijk met pensioen gegaan) verbaast het niets. “De oudere generatie is opgegroeid in een periode dat een vast contract nog zekerheid bood”. Die zekerheid lijkt er echter steeds minder te zijn. Was het vroeger zo dat de laatste werknemer er bij renovaties ook weer als eerste uitging, tegenwoordig vindt afvloeiing plaats op basis van het afspiegelingsprincipe.

Hierdoor komt de zekerheid van werknemers die al  langer in dienst zijn op de tocht te staan. Pas dan, wanneer een oudere werknemer werkloos is geworden komt na verloop van tijd het ondernemerschap in beeld. Dat is jammer want juist het ondernemerschap biedt volgens Wöltgens een goede kans om kennis en ervaring te gelde te maken.

Ik weet niet of het jaarcongres de langdurig werkloosheidscijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek kende die zij gisteren bekend maakte. Want daaruit bleek dat langdurige werkloosheid in alle leeftijdscategorieën minder wordt behalve bij de 55-plussers daar stijgt de langdurige werkloosheid juist, misschien toch maar eens langs de Kamer van Koophandel.