Coördinatie Europese pensioenen zoek

Duizenden gepensioneerde Duitsers en Nederlanders krijgen dit jaar te maken met kortingen op hun inkomen of naheffingen van de fiscus. Alles omdat enige coördinatie over de pensioenen tussen de verschillende landen zoek lijkt.

Een korting van 33 euro per maand of een naheffing van enige duizenden euro’s. Het overkomt vele Nederlanders en Duitsers wanneer zij een tijd in een ander Europees land hebben gewerkt of nu nog wonen. De korting en navordering zijn het gevolg van een kluwen aan veranderende nationale wetgeving en internationaal ongelijk opschuivende pensioenleeftijden. Het wegvallen van 33 euro per maand is het gevolg van het wegvallen van de tegemoetkoming AOW, de navordering van de Duitse en Nederlandse fiscus is het gevolg van recente besluitvorming. Met terugwerkende kracht mogen de belastingdiensten bij burgers die in een ander land wonen maar die in het eigen land pensioen krijgen uitgekeerd, in het eigen land ook belasting heffen. Dat kan met terugwerkende kracht in de duizenden euro’s lopen.

CDA-Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt stelt Kamervragen over de problematiek. Burgeradviseurs van het grensoverschrijdende samenwerkingsverband Euregio helpen getroffenen en verwijzen ze door naar deskundigen. Momenteel wordt door de samenwerkende Europese grensregio’s van Noord- tot Zuid Europa een top 10 van problemen samengesteld. Die top 10 gaan ze in oktober te Gronau bespreken en zoeken naar oplossingen.

Oud-premier Ruud Lubbers had het gisteren in Nieuwsuur over Europese obligaties en een Europese Centrale Bank die streng mocht zijn naar de landen die er een potje van maken. Wordt het ook niet eens tijd voor Europese belastingheffing en een Europese pensioenleeftijd?

Bron(nen):