DNB-president Knot: korten móet niet maar is wel zo wijs

Volgens president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank moeten pensioenskortingen niet langer uitgesteld worden. Pensioenfondsen die in de problemen verkeren doen er verstandig aan om binnenkort al te gaan korten op pensioenen. "Het is zeer onwenselijk als pensioenfondsen hun financiële problemen voor zich uit blijven schuiven" aldus Knot.

De fondsen APB, Zorg & Welzijn en de metaalfondsen staan er zo slecht voor dat de kans groot is dat ze aan het einde van het jaar moeten korten. Slecht nieuws voor miljoenen mensen die zijn aangesloten bij deze fondsen. Of de fondsen zullen korten, wordt aan het eind van het jaar besloten. In theorie zou het aantrekken van de markt de fondsen uit de problemen kunnen helpen, maar dat lijkt onwaarschijnlijk.

Het doorschuiven van kortingen heeft nadelen. "Uitstel van korten betekent dat de rekening doorschuift naar jongere generaties" waarschuwt Knot. De laatste jaren zijn kortingen al meermaals doorgeschoven. "De rek is er een keer uit."

Roep om het voorkomen van kortingen

De roep om kortingen juist te voorkomen neemt toe. De vakbonden wijzen erop dat de regels al versoepeld zijn in het pensioenakkoord. Dat akkoord moet in 2022 ingaan, waarbij de bonden hoopten dat in de aanloop daarnaartoe de kortingen van de baan zouden zijn. De minister is momenteel in gesprek met individuele fondsen, maar heeft nog geen toezeggingen gedaan.

Bron(nen):