Eenzaam tijdens de kerstdagen? Dit kan (nog) wél

Eenzame kerst
Getty Images

De kerstdagen zijn voor veel mensen gezellige dagen. Maar voor degenen die buiten boord vallen, zijn het verdrietige en ingewikkelde dagen. Kerst in je eentje? Op een enkele uitzondering na, kijken weinig mensen daar naar uit. ‘Ik zal blij zijn, als het voorbij is’. Veel ouderen schamen zich er voor: ‘Ik doe nét alsof ik leuke uitnodigingen heb, maar dat is helaas niet waar.’

Het is steeds moeilijker om eruit te komen

Eenzaamheid kan iedereen overkomen. Toch zijn er enkele groepen die een hoger risico lopen op eenzaamheid. Zoals 75plussers, alleenstaanden of mensen met een chronische aandoening of handicap. En het vervelende is: als je eenmaal in dat alleen-zijn bent beland, is het steeds moeilijker is om eruit te komen. Je komt in een negatieve spiraal, trekt je steeds meer terug en je zelfvertrouwen brokkelt méér en méér af. Mensen die eenzaam zijn, voelen zich bijvoorbeeld eerder afgewezen. Zelfs als er geen afwijzing is, nemen zij deze wél waar. En zo kruipen zij steeds dieper in hun schulp.

Corona gooit roet in het eten

We weten ondertussen bést hoe eenzaamheid voorkomen kan worden of hoe we op z’n minst  iemands eenzaamheid kunnen verlichten. Maar corona gooit roet in het eten, ook rond de kerstdagen. Met een gedeeltelijke lockdown, een maximum van vier gasten per dag en een 1,5 meter maatregel komen de meeste kerstdiners, kerstbrunches, kerstmiddagen en kerstbingo’s te vervallen, net als de koffie-ochtend in het buurthuis. Het meest in het oog lopend zijn de geannuleerde kerstdiners in héél Nederland van het Nationaal Ouderenfonds voor eenzame ouderen. Al 17 jaar een groot succes en nu voor de twee keer afgezegd. Recent onderzoek toont aan dat corona daadwerkelijk voor een enorme stijging van eenzaamheid bij ouderen zorgt. Vooral het echte, goede, zinvolle contact tussen mensen lijdt onder de gevolgen van het coronavirus.

Wat kan er wel?

Resto vanHarte
Een door de wol geverfde organisator van maaltijden is Resto vanHarte. In wijken en dorpen in héél Nederland organiseren zij laagdrempelige en goedkope maaltijden voor buurtgenoten. Veel gemeenten haakten af (corona), maar toch zijn er nog veertig locaties door heel Nederland waar Resto vanHarte kerstlunches organiseert, in samenwerking met Albert Heijn.
Ook bij u in de buurt? Check het hier.

Online kerstdiner
Op 24 december, kerstavond, vanaf 18.30 uur organiseert Resto vanHarte een online kerstdiner. Coronaproof. Er wordt samen gekookt, speelt een band verzoeknummers en deelnemers ontmoeten elkaar in het online buurthuis. Tijdens het programma wordt een feestelijk kerstmenu bereid, dat je ook thuis zelf kunt klaarmaken. Gastvrouw van het online kerstdiner is Angela Groothuizen.

Hulplijnen

Vrijwilligers van de Luisterlijn laten soms hun eigen feestdagen schieten om er voor een ander te zijn. Bellen met de Luisterlijn kan anoniem, dag en nacht, alle dagen van de week, het hele jaar door en dus ook tijdens de kerstdagen. Praten lucht op. De hulp is vrijblijvend en anoniem en u belt tegen lokaal tarief: 088 – 0767000.
De Zilverlijn van het Nationaal Ouderenfonds is een gratis belservice met vrijwilligers. U wordt op een vast dagdeel in de week gebeld door één van de vrijwilligers. Zij bieden een luisterend oor, een gezellig praatje of een goed gesprek. Precies waar behoefte aan is.

Wat kunt u zelf doen?

Check uw gemeente en de zorginstellingen in de buurt
Zijn er gemeenten die tóch een kerstdiner organiseren? En hoe zit het met de zorginstelling bij u in de buurt? Vragen staat vrij. Informeer in uw eigen gemeente of en wat er georganiseerd wordt.

Doe vrijwilligerswerk
Een beproefde manier om minder eenzaam te worden, is zelf vrijwilligerswerk te gaan doen. De cijfers liegen er niet om: één op de drie vrijwilligers die vooraf eenzaam waren, voelde zich door het vrijwilligerswerk minder eenzaam. Je doet nieuwe contacten op en vindt nieuwe zingeving, zeker met de kerstdagen. Je bekommeren om mensen die het slechter hebben dan jijzelf, helpt.

Leer omgaan met eenzaamheid
De eenzaamheid leren verdragen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Toch is het mogelijk. Relativeren werkt. Het besef dat ieder mens zich weleens alleen, verdrietig of angstig voelt. Dat dit gevoelens zijn, die onderdeel uitmaken van het menselijk bestaan. Genieten is een belangrijke remedie tegen eenzaamheid. Hoe alleen u ook bent, er is veel moois in de wereld te ontdekken.

Schakel hulpverleners in
Hoe moeilijk het ook is, laat de wereld weten dat u eenzaam bent. Als u bijvoorbeeld via het Welzijnswerk in uw gemeente laat weten wat uw situatie is, hoe stil het iedere dag bij u is, kunnen er ook hulptroepen in actie komen. Mogelijk kunnen maatschappelijk werkers, de wijkverpleegkundige of vrijwilligers die in uw gemeente actief zijn, iets voor u betekenen.

Auteur