Elektronisch toezicht dementerenden

Plaats mensen die lijden aan dementie onder elektronisch toezicht en hun wereld wordt ineens een stuk groter. Dat is althans wat de ’The Alzheimer Society’ voorstaat.

De Britse belangenorganisatie voor de ziekte van Alzheimer 'The Alzheimer Society' stelt voor mensen die dementeren onder elektronisch toezicht te plaatsen. Dit hulpmiddel zou hun leefwereld moeten vergroten. De betrokkenen zouden bij voorkeur nog vóór ze dementeren akkoord moeten gaan.
Volgens de organisatie heeft 60 procent van de dementerenden de drang om te gaan zwerven, van hen verdwaalt 40 procent. Het gevolg is dat deze groep mensen meestal wordt binnen gehouden.
Door hen te kunnen volgen, bijvoorbeeld op een computerscherm of een mobiele telefoon, is terugvinden gemakkelijker. Het middel vermindert daarmee de stress voor de betrokkenen en hun verzorgers.

De Engelse belangenorganisatie voor dementerenden heeft het voorstel van elektronisch toezicht voorgelegd aan de Engelse minister voor wetenschap en innovatie, die oordeelde met gemengde gevoelens op het voorstel. Hij ziet in dat de groep dementerenden in zijn land groeit en dat hij hen en de familie een acceptabele balans gunt tussen een prettig leven en de behoefte aan zorg. Het zou een onderdeel van het totale pakket aan zorg kunnen zijn. Eenzelfde soort reactie komt van verschillende ouderen organisaties, sommigen vinden het idee van elektronisch toezicht zelfs schokkend en inhumaan.

Technisch gezien is elektronisch toezicht betrekkelijk eenvoudig: een GPS met een zendertje dat regelmatig de positie van de drager doorgeeft aan de thuisblijvers volstaat.

27 december 2007