Keuring rijbewijs moet beter

Het huidige verkeer stelt hogere eisen aan de bestuurder dan vroeger. De Rijksuniversiteit Groningen gaat volgend jaar op initiatief van keuringsartsen onderzoek doen naar de juistheid van de huidige keuringen.

Iedereen die 70 jaar of ouder is en zijn rijbewijs wil verlengen moet een medische keuring ondergaan. Volgens initiatiefnemer van het onderzoek de keuringsarts Henk Nijboer is het de vraag of de huidige keuring nog wel volstaat. Bijvoorbeeld omdat uit de statistieken blijkt dat oudere weggebruikers meer brokken maken dan een gemiddelde automobilist.

Nijboer: “Het verkeer van vandaag de dag stelt hogere eisen op het psychische vlak. Als het gaat om reactievermogen, oplettendheid, oriëntatievermogen.'' Nu worden jaarlijks ongeveer 150.000 rijbewijskeuringen gedaan waarvan drie à vier procent van de aanvragen wordt afgewezen. Bij twijfel kan het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) de oudere automobilist doorsturen naar een oogarts of neuroloog.

Vanaf komend voorjaar gaat het onderzoek naar de juistheid van de huidige keuring lopen. Naast de reguliere keuring vindt een rijtest in een rijsimulator plaats. Ook moeten keuringsartsen een diploma halen om ouderen te mogen keuren op rijgeschiktheid, nu mag iedere arts dat nog doen. Na de proefperiode worden de keuringsresultaten van de normale en testkeuring met rijsimulatie vergeleken. Als blijkt dat de huidige keuring tekort schiet in het huidige verkeer, dan is dit een stimulans voor het CBR om de keuringen aan te passen.
 

Trefwoorden: