Mes gaat in successierechten

De staatssecretaris Financiën maakte eerder dit jaar bekend op een gastcollege aan de Universiteit van Tilburg de contouren van de nieuwe successiewet te schetsen, dat deed hij gisteren. Volgens De Jager wordt het eenvoudiger en goedkoper.

Verruiming van de vrijstellingen en een verlaging van de belastingtarieven op erfenissen dat is in grote lijnen het plan van de bewindsman. En omdat er flink gesneden wordt in de mogelijkheden om successierechten te omzeilen zal het allemaal betaalbaar zijn.

Volgens de plannen neemt het aantal tariefgroepen flink af, van de huidige 28 blijven er minder over. Het aantal tariefgroep wordt verlaagd van vier nu naar twee dadelijk: partners/echtgenoten/kinderen en alle andere verkrijgers. Het aantal tariefschijven zal minder worden, voor partners en echtgenoten en kinderen niet meer dan 20 procent (nu 27%) en voor alle andere verkrijgers niet meer dan 50 procent (nu 68%). Daarnaast zal de vrijstelling voor partners/echtgenoten verruimd worden.

Het mes gaat in constructies om de belasting te ontwijken. Nu worden vaak nog hoge rentes gerekend op de vordering die de kinderen op de langstlevende hebben zodat er in tweede instantie niets meer te erven valt. Of wordt de woning eerder verkocht aan een kind met uitgestelde levering of zijn er levensverzekeringen in de familiesfeer.

Als het aan De Jager ligt worden die mogelijkheden aangepakt om de successierechten betaalbaar te houden. Verder zal hij de regels voor bedrijfsopvolging stroomlijnen.

De invoering moet volgens De jager snel gebeuren, we helpen hem hopen. Tot nu toe zijn aanpassingen in het erfrecht en de belastingwetten steeds moeizaam gegaan. Toch verdient het initiatief van de staatssecretaris ondersteuning, want meer duidelijkheid in de belastingen rondom erven daar zijn we allemaal bij gebaat.