Met deze 5 tips kan je toch nog feestelijk oud en nieuw vieren!

Oud en nieuw wordt dit jaar een stuk anders dan we gewend zijn. Weinig gasten over de vloer, geen hapjes eten met de hele familie en als klap op de vuurpijl: geen vuurwerk. Maar er zijn genoeg alternatieven, zodat je toch nog feestelijk het nieuwe jaar in kan gaan. We geven vijf tips.

‘Samen’ oliebollen bakken

Om je gedurende oudejaarsdag niet te vervelen, kan je dit jaar ook zelf oliebollen gaan bakken! Maak dat nog gezelliger met Teams, Skype of Zoom. Videobel je vriendin, broer of dochter en ga samen aan de slag met het maken van oliebollen. Zo kun je recepten delen en toch nog het gevoel hebben alsof je samen in de keuken staat. 

Koop je liever oliebollen bij de kraam of de bakker? Die kan je ook eerder halen en vervolgens invriezen! Lees hier hoe dat werkt. 

Organiseer een online 2020-quiz

De laatste dag van het jaar is het perfecte moment om je 2020-kennis te testen. Er is genoeg gebeurd dit jaar, dus bedenk een paar leuke vragen en doe de quiz via videobellen met vrienden of familie. Bijvoorbeeld: ‘welke populaire Netflix-serie zorgde dit jaar wereldwijd voor een vervijfvoudiging van de verkoop van schaakborden?’ (The Queen’s Gambit) of ‘welke stof werd dit jaar ontdekt op de maan?’ (Water)

Geen inspiratie voor vragen? Tik ‘quizvragen 2020’ in op Google en haal wat kant-en-klare vragen van één van de vele websites af.  

Uitgebreid dineren

Aangezien we oud en nieuw nu met een kleine groep moeten vieren, zijn er ook minder mensen voor wie je moet koken. Ga daarom net een stapje verder en zorg voor een uitgebreid diner in plaats van de gewoonlijke hapjes op tafel. Want wat met kerst kan, kan ook met oud en nieuw!

Tip: neem eens een kijkje in de keuken van andere landen. We kunnen allemaal wat extra geluk gebruiken in 2021, en andere landen hebben allerlei manieren om meer geluk te creëren. In China en Japan symboliseren lange noedels een lang en voorspoedig leven. Duitsers eten marsepeinvarkens voor een gelukkige start van het nieuwe jaar. De Spaanse traditie is om twaalf druiven tegelijk in je mond ‘poppen’, één voor elke klokslag, om bij te dragen aan een frisse start voor het nieuwe jaar.

Alternatieven voor vuurwerk

Hoort vuurwerk er voor jou om 12 uur toch echt wel bij? Dan kun je natuurlijk een filmpje opzetten met vuurwerk, maar je kunt ook alternatieven in huis halen! Sterretjes en knalerwten mogen namelijk nog wel gewoon. En confettikanonnen en partypoppers zijn ook toegestaan! Het is niet hetzelfde, maar dan kan je toch nog even het nieuwe jaar inknallen. 

Maak een sterrenwandeling

Nu er geen vuurwerk zal zijn, is de hemel een stuk helderder tijdens de jaarwisseling. Maak daar gebruik van en ga het tijdens een sterrenwandeling bewonderen! Niet helemaal wat we gewend zijn met oud en nieuw, maar het is zeker een jaarwisseling die je niet snel zal vergeten. Loop door je buurt heen en wens iedereen die je tegenkomt direct een gelukkig 2021.