Na het pensioen gaat het roer om

Uit onderzoek dat verzekeraar ‘Zwitserleven’ door TNS/NIPO heeft laten uitvoeren blijkt dat we na ons pensioen het roer omgooien. We gaan genieten!

Negen op de tien werknemers wil na zijn pensioen het leven anders inrichten. Van de duizend respondenten uit alle lagen van de bevolking droomt 66 procent van reizen en zelfs 21 procent van een tweede huis. Maar het gaat niet alleen om luxe, ook persoonlijke bevrediging is belangrijk, zo gaat 60 procent meer tijd besteden aan een hobby, brengt 47 procent meer tijd door met familie en gaat 20 procent vrijwilligerswerk doen. Ruim tachtig procent vindt het belangrijk dat het niet alleen bij dromen blijft, toch verwacht slechts 58 procent dat het daadwerkelijk gaat gebeuren.

Om het leven een beetje leuk te kunnen leiden wordt door 72 procent van de respondenten een goede gezondheid en een ruim pensioen (75 procent) als voorwaarden gezien. Mocht het inkomen tegenvallen dan bezuinigt de helft door langer met de spullen te doen, of op de tweede plaats om minder met vakantie te gaan. Pas op de derde plaats komt bezuinigen op de auto. Een op de tien heeft moeite met de lagere inkomsten, slechts vier procent verwacht slecht rond te kunnen komen.