Ouderen vaker crimineel

Uit onderzoek blijkt dat 40 procent van de daders in strafzaken van de georganiseerde misdaad hun criminele carrière op latere leeftijd zijn begonnen. Tegelijkertijd meld het ministerie van Buitenlandse Zaken dat er een opmerkelijke stijging is te zien van 50-plussers in buitenlandse gevangenissen.

In het Tijdschrift voor Criminologie melden vier onderzoekers de conclusie van een onderzoek onder 854 personen uit 120 zaken. De onderzochte zaken hadden allen betrekking op de georganiseerde misdaad in het bijzonder de criminele carrière. Conclusies zijn dat 19 procent van de onderzochte personen niet eerder contact had met justitie en dat 40 procent van de onderzochte volwassen personen een ‘starter’ was op het criminele pad. De starters komen op het criminele pad door de kansen die hun beroep biedt, bijvoorbeeld fraude. Ook het sociale netwerk waar ze deel van uitmaken of de hobby die ze hebben biedt kansen. Tenslotte helpen financiële tegenvallers en faillissement de misdaad op te zoeken.

Ongeveer gelijktijdig met de publicatie van het onderzoek meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken dat steeds meer 50-plussers worden gecharterd om drugs te smokkelen. Het zijn meestal gemakkelijk te beïnvloeden ouderen, ze zijn vaak ziek of worden dat tijdens hun detentie. Opvallende stijgingen zijn te zien in de Dominicaanse Republiek (tientallen procenten meer sinds 2006), en ook Suriname en Peru telt veel meer opgepakte senioren.