Regels voor scootmobielen

De PvdA wil dat minister van Verkeer Eurlings regels opstelt voor scootmobielen. Er komen steeds meer gebruikers van scootmobielen en jaarlijks zijn er gemiddeld vijf dodelijke ongelukken.

In Nederland zijn nu 150.000 scootmobielen en jaarlijks komen er 35.000 bij. De elektrisch aangedreven karretjes vergroten de actieradius van de gebruiker en zijn daarmee in relatief korte tijd populair geworden.  Waar die scootmobielen moeten rijden is niet altijd duidelijk, het trottoir, de weg, het fietspad?

De onduidelijkheid leidt regelmatig tot gevaarlijke situaties. De PvdA wil daarom helderheid, moet de scootmobieler gezien worden als voetganger of als bestuurder worden gezien? Daarnaast moeten er regels komen voor het gebruik van verlichting en spiegels. Eerder  waren er al stemmen die een rijvaardigheidbewijs verplicht wilden stellen. Meer duidelijkheid voor de scootmobielers en andere weggebruikers kan geen kwaad want jaarlijks komen er gemiddeld vijf scootmobielers om het leven in het verkeer.