Roze ov-chipkaart ontbreekt

65-plussers die anoniem willen reizen kunnen nu nog de roze strippenkaart gebruiken, maar bij de algemene invoering van de ov-chipkaart zoals nu al in de Rotterdamse metro kan anoniem zijn alleen tegen een hoge prijs. 

De huidige ov-chipkaarten kennen twee varianten, anoniem of persoonlijk. Voor mensen die korting willen kan dit alleen met een persoonlijke kaart. Die ov-chipkaart is niet alleen een nieuw betaalmiddel voor het openbaar vervoer, de kaart registreert ook de reisbewegingen van de gebruiker. Die reisbewegingen kunnen gebruikt worden in algemene zin voor verbeteringen, maar ook om de houder van een persoonlijke ov-chipkaart reclame-aanbiedingen te doen.

Afgelopen vrijdag brak Ineke van Gant van GroenLinks in Trouw een lans voor de 65-plussers die anoniem, met korting met het openbaar vervoer willen reizen.  Na de afschaffing van de anonieme roze strippenkaart voor 65-plussers kan de korting in het openbaar vervoer alleen met een persoonlijke ov-chipkaart verkregen worden. Wanneer ouderen met korting willen reizen kan dat alleen door de privacy op te geven. Veel 65-plussers vinden het volgens Van Gent dat het de openbaar vervoer bedrijven geen snars aangaat waar zij zich bevinden. Volgens Van Gent moet er een roze ov-chipkaart komen.

Reactie toevoegen