Veel mis bij verplichte verhuizingen

verhuizen
Getty Images

Het meldpunt Verplichte Verhuizingen kreeg in een korte tijd honderden meldingen van verontruste ouderen die gedwongen moeten verhuizen. Bovendien lijken de verhuizingen alles behalve zorgvuldig te verlopen.

De Patiëntenfederatie

De Patiëntenfederatie NPCF en de gezamenlijke ouderenbonden CSO hebben samen het meldpunt Verplichte Verhuizingen opgericht. Doel was om ervaringen te verzamelen en eventuele knelpunten in beeld te brengen. Met 200 ouderen die moeten verhuizen omdat de zorginstelling sluit en daarnaast nog eens vele mensen die hun zorgen uitspraken, lijkt dat doel bereikt. Dat de zorginstellingen moeten sluiten komt omdat een nieuwe bewoner een zwaardere zorgindicatie moet hebben dan tot voor kort. Daarnaast gaan door de scheiding zorg en wonen instellingen failliet. De verwachting is dat de komende vijf jaar 800 tot 2000 verzorgings- en verpleeghuizen verdwijnen.


Zorgen

Directeur Wilna Wind van de Patiëntenfederatie NPCF maakt zich zorgen: “Mensen ervaren verdriet en ongemak en mijn beeld is dat er te weinig wordt gedaan om dat te voorkomen.” Wind maakt zich zorgen omdat de afstemming tussen zorgverzekeraars en instellingen te kort schiet, het is onduidelijk hoe de zorgkantoren zorg inkopen en de menselijke benadering blijkt nogal eens onvoldoende bij het verhuizen.

De ouderen die moet verhuizen maken zich zorgen over of ze op de nieuwe locatie wel weer met dezelfde mensen komen te wonen, of ze nog wel wekelijks naar de kerk kunnen en of ze hun sociale contacten kwijt raken.

Toezicht

De Patiëntenfederatie NPCF wil dat staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid centraal toezicht gaat organiseren voor de verhuizingen. Een orgaan met deskundigen moet de boel in de gaten houden.

Bron 
  • Proud to be Senior