Vermogensbelasting omhoog

vermogen
Getty Images

Uit onderzoek van de OESO blijkt dat de belasting op vermogens in Nederland relatief laag is en die op arbeid juist hoog. Dat moet anders omdat door de vergrijzing de belastingen uit arbeid zullen dalen.

De analyse van Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) komt op een goed moment. Staatssecretaris Wiebes van Financiën speelt namelijk met de gedachte het Nederlandse belastingstelsel op de schop te nemen. En juist nu pleit de OESO voor een verhoging van de belasting op vermogen en verlaging van belasting op arbeid. Het verschuiven van belasting heffing van arbeid naar vermogen is nodig omdat er in de toekomst minder werkenden zijn die de belasting moeten opbrengen.


Inkomsten uit belasting

In vergelijking met de ons omringende landen is de belasting op vermogen relatief laag. Volgens de OESO worden in de Nederland het eigen woning bezit en de pensioenen gesubsidieerd door de hypotheekrenteaftrek en aftrek pensioenpremies. Prettig natuurlijk, maar dat kan geen stand houden. Nu zijn de inkomsten uit belastingen en premies jaarlijks 240 miljard. De inkomsten uit vermogen en erfenissen bedragen slechts 10 miljard euro per jaar. Er is volgens deskundigen dus ruimte om de belasting op vermogen en erfenissen toe te laten nemen.

Vermogen

In de aanloop naar een ander belastingstelsel heeft PvdA voorman Diederik Samsom al de suggestie gedaan om mensen die een klein vermogen bezitten minder en de bezitters van grote vermogens juist meer belasting te laten betalen. Dat de grote vermogens (meer dan een miljoen) meer belasting gaan betalen lijkt ook redelijk omdat met een groot vermogen spreiding beter mogelijk is en een hoger rendement haalbaar.


Voorlopig gaat het nog om plannen en adviezen, maar de raderen op het ministerie van Financiën draaien al en ook deze voorstellen zullen er zeker een plaatsje krijgen.

Bron 
  • Proud to be Senior