We willen wél nivelleren

Uit onderzoek van het CBS blijkt: hoe lager opgeleid en hoe ouder de ondervraagde, hoe groter de wens tot inkomensnivellering. Op zich niet verrassend, maar wel de mate waarin...

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde gisteren de resultaten van het onderzoek naar nivelleren van inkomens. Driekwart van de laagopgeleiden blijkt voorstander van minder grote inkomensverschillen, maar ook 60 procent van de hoger opgeleiden vindt dat het wel wat minder kan.

18 tot 25 jarigen, jongeren met nog een carrière voor zich, zijn ook in meerderheid, 55 procent, voor kleinere inkomensverschillen.
Van de groep 45-plus ziet 70 procent graag kleinere verschillen, maar voor ouderen ligt al veel vast: zij hebben al een relatief hoog salarisniveau en veel hoger zullen ze met de reguliere loonsverhogingen niet komen, terwijl de jongeren hun loopbaan net beginnen.
Blijft staan dat de meerderheid van de jonge carrièremakers én de meerderheid van alle ondervraagden toch kiest voor minder grote verschillen.