Zeven op de tien 50-plussers wil snoep weg bij de kassa’s

Veel Nederlandse 50-plussers vinden dat Nederland het voorbeeld moet volgen van Engeland, waar de regering snoep en andere ongezonde zoetigheden bij de kassa’s van supermarkten weg wil halen. Dit blijkt uit onze wekelijkse stelling onder 600 mensen.

De Britse overheid kondigde dit plan onlangs aan als onderdeel van de strijd tegen overgewicht: veel Britten hebben een vorm van overgewicht of obesitas, waaronder een op de drie kinderen die van de basisschool af komt. Andere maatregelen die de Britse regering wil doorvoeren, zijn een verbod op aanbiedingen van snoep en de verkoop van schadelijke energiedrankjes.

In Nederland liggen de aantallen weliswaar lager, maar alsnog kampt bijna 14 procent van de Nederlandse kinderen met overgewicht of obesitas. En ook hier zijn ongezonde zoetigheden vaak in de aanbieding en liggen ze op in het oog springende posities in de supermarkt.

‘Waarom is de regering altijd zo laks?’

Zeven op de tien Nederlandse 50-plussers vindt de plannen van de Britse overheid een goede stap om overgewicht en obesitas onder de bevolking – en met name onder kinderen – te verminderen. Een lezer riep bijvoorbeeld op om dit meteen uit te voeren: ‘Waarom is de regering altijd zo laks met dit soort dingen?’

Een ander vond het een goed plan, omdat je het pad/de schappen met snoepgoed bewust kunt ontwijken, maar de kassa’s niet. En daar liggen vaak de aanbiedingen die impulsaankopen stimuleren.

‘Wat een betutteling weer’

Toch roepen de Britse maatregelen ook weerstand op. Bijna drie op de tien vindt dat een gezond of ongezond eetpatroon ieders eigen verantwoordelijkheid is. Een lezer vindt dit bijvoorbeeld veel te betuttelend. Een ander vindt dat de nadruk veel meer op bewegen moet liggen.