Alternatieven voor sparen

De spaarrentes staan op een historisch laag niveau. Hoe haalt u toch meer rendement uit uw spaargeld? Ieder alternatief heeft een verschillend risicoprofiel. Laat u zich daar goed over informeren.

1. Deposito afsluiten

Bij een deposito zet u uw spaargeld voor een langere tijd vast, tegeneen afgesproken vaste rente en looptijd. Met een depositorekening heeft u dus zekerheid over de rente die u krijgt. Hoewel ook de rentes op deposito’s dalen, krijgt u op een rekening met een lange looptijd een iets hogere rente dan op een gewone spaarrekening. Het nadeel van een deposito is de beperkte flexibiliteit. Tijdens de looptijd kunt u namelijk niet zomaar geld opnemen. Een ‘gewone’ deposito rekening valt onder het garantiestelsel en is ook bij een faillissement van de bank gegarandeerd tot €100.000. Een ‘achtergesteld’ deposito valt niet onder het garantiestelsel. Let dus goed op welke vorm u kiest.  

2. Hypotheek aflossen

Het vervroegd aflossen van de hypotheek kan financieel voordeliger zijn dan sparen. Als de netto kosten van uw hypotheek hoger zijn dan de netto opbrengst van uw spaargeld, is het een serieuze optie. Zeker als u met uw spaargeld boven de vrijstelling van vermogensrendementsheffing in box 3 zit (€24.437 per persoon, 2016) . Wilt u grote bedragen aflossen? Let dan op de boeterente, die u mogelijk verschuldigd bent. Het grote nadeel van eerder uw hypotheek aflossen is dat uw geld moeilijker opneembaar is. En later een nieuwe lening afsluiten, voor bijvoorbeeld een verbouwing, is dan weer duurder.   

3. Beleggen

Beleggen in aandelen en obligaties is een andere manier om de extreem lage spaarrente te omzeilen. Het biedt kansen op een hoger rendement, maar u kunt ook uw geld of een deel daarvan verliezen. Beleg daarom alleen een gedeelte van uw vermogen dat u een lange tijd kunt missen. U kunt wel op elk moment uw beleggingen verkopen en de fluctuerende waarde ervan omzetten in liquide middelen.

4. In microkrediet investeren

Een microkrediet is een kleine geldlening (veelal tot €500), die snel (binnen 1 of 2 jaar) terugbetaald wordt. Een dergelijke lening is een uitkomst voor ondernemers in ontwikkelingslanden die geen toegang hebben tot reguliere kredietverstrekkers. In driekwart van de gevallen gaat het om vrouwen in ontwikkelingslanden die een klein bedrijfje willen opstarten. De afgelopen jaren blijken de risico’s van aanbieders beperkt en de rendementen vergelijkbaar of beter dan bij een spaarrekening, terwijl de sociale impact veel groter is. Het geld gaat niet naar ‘de bank’, maar naar mensen die er een bestaan mee op kunnen bouwen.

Reactie toevoegen

21 Comments

Door Jan Mimpen (niet gecontroleerd) op di, 6-2-2018 - 22:26

Hoe staat het met groen-beleggen?
Daar zou je via de Belastingdienst toch 0,5 tot 0,7% vergoeding op krijgen?

Door Joop Verharen (niet gecontroleerd) op di, 6-2-2018 - 14:08

Waar heb ik vernomen dat (arme) mensen die een micro krediet aangaan er een rente op moeten betalen van tientallen of soms wel meer dan 100 procent. Nee van mijn geld geen micro krediet!

Door FRED STADA op ma, 5-2-2018 - 20:57

Het wordt hoog tijd dat zuidelijke eurolanden financieel worden aangepakt ,die zijn de oorzaak van de lage rente !

Door FRED STADA op ma, 5-2-2018 - 20:54

Het wordt hoog tijd dat de zuidelijke eurolanden financieel aangepakt worden want die zijn de oorzaak van de lage rente .

Door J Dorenbos op ma, 5-2-2018 - 20:50

Politici zijn meestal keurige mensen, die met uw geld hun doelen nastreven

Door J Dorenbos op ma, 5-2-2018 - 20:47

Belastingdruk ( incl. accijnzen) is de
laatste jaren sterk toegenomen; vooral voor loontrekkenden met 1 tot 2 keer modaal. Op dit moment meer dan 50%; zij werken de eerste 6 maanden van het jaar voor de staat en de minder verdienenden ( heverdeling van het natinaal inkomen obv politieke overtuigingen.

Door J Dorenbos op ma, 5-2-2018 - 20:41

Wederzijds belang werkt meestal het best. Microkrediet past hier prima in.
Alleen geen moet natuurlijk. Dat mag iedereen gelukkig nog steeds zelf bepalen. u bent misschien missionaris ( van de linkse kerk)?

Door J Dorenbos op ma, 5-2-2018 - 20:34

Bij abp heeft u wel recht op het nabestaandenpensioen opgebouwd tijdens uw huwelijk. En als de ex overlijdt voordat zij gebruik maakt van haar deel van het o-pensioen, komt dat ook naar u toe.

Door J Dorenbos op ma, 5-2-2018 - 20:30

De salderingsafspraak van Kamp is door dit kabinet teruggedraaid. Daardoor vervalt een flink rendementsvoordeel van zonnepanelen.

Door J Dorenbos op ma, 5-2-2018 - 20:24

Volgens mij heeft u niet gelezen wat er in het artikel staat. Wat u wel doet, is van u eigen situatie uitgaan en die maatgevend verklaren. Het artikel is zeker niet raar , u ook niet trouwens. Uw gedrag komt vaker voor.
Psychologen hebben er een speciale term voor zelfs.
En dan heb ik het niet over het zieligheidstoontje.