Alternatieven voor sparen

De spaarrentes staan op een historisch laag niveau. Hoe haalt u toch meer rendement uit uw spaargeld? Ieder alternatief heeft een verschillend risicoprofiel. Laat u zich daar goed over informeren.

1. Deposito afsluiten

Bij een deposito zet u uw spaargeld voor een langere tijd vast, tegeneen afgesproken vaste rente en looptijd. Met een depositorekening heeft u dus zekerheid over de rente die u krijgt. Hoewel ook de rentes op deposito’s dalen, krijgt u op een rekening met een lange looptijd een iets hogere rente dan op een gewone spaarrekening. Het nadeel van een deposito is de beperkte flexibiliteit. Tijdens de looptijd kunt u namelijk niet zomaar geld opnemen. Een ‘gewone’ deposito rekening valt onder het garantiestelsel en is ook bij een faillissement van de bank gegarandeerd tot €100.000. Een ‘achtergesteld’ deposito valt niet onder het garantiestelsel. Let dus goed op welke vorm u kiest.  

2. Hypotheek aflossen

Het vervroegd aflossen van de hypotheek kan financieel voordeliger zijn dan sparen. Als de netto kosten van uw hypotheek hoger zijn dan de netto opbrengst van uw spaargeld, is het een serieuze optie. Zeker als u met uw spaargeld boven de vrijstelling van vermogensrendementsheffing in box 3 zit (€24.437 per persoon, 2016) . Wilt u grote bedragen aflossen? Let dan op de boeterente, die u mogelijk verschuldigd bent. Het grote nadeel van eerder uw hypotheek aflossen is dat uw geld moeilijker opneembaar is. En later een nieuwe lening afsluiten, voor bijvoorbeeld een verbouwing, is dan weer duurder.   

3. Beleggen

Beleggen in aandelen en obligaties is een andere manier om de extreem lage spaarrente te omzeilen. Het biedt kansen op een hoger rendement, maar u kunt ook uw geld of een deel daarvan verliezen. Beleg daarom alleen een gedeelte van uw vermogen dat u een lange tijd kunt missen. U kunt wel op elk moment uw beleggingen verkopen en de fluctuerende waarde ervan omzetten in liquide middelen.

4. In microkrediet investeren

Een microkrediet is een kleine geldlening (veelal tot €500), die snel (binnen 1 of 2 jaar) terugbetaald wordt. Een dergelijke lening is een uitkomst voor ondernemers in ontwikkelingslanden die geen toegang hebben tot reguliere kredietverstrekkers. In driekwart van de gevallen gaat het om vrouwen in ontwikkelingslanden die een klein bedrijfje willen opstarten. De afgelopen jaren blijken de risico’s van aanbieders beperkt en de rendementen vergelijkbaar of beter dan bij een spaarrekening, terwijl de sociale impact veel groter is. Het geld gaat niet naar ‘de bank’, maar naar mensen die er een bestaan mee op kunnen bouwen.

10 Comments

Door Jan Mimpen (niet gecontroleerd) op di, 6-2-2018 - 22:26

Hoe staat het met groen-beleggen?
Daar zou je via de Belastingdienst toch 0,5 tot 0,7% vergoeding op krijgen?

Door Joop Verharen (niet gecontroleerd) op di, 6-2-2018 - 14:08

Waar heb ik vernomen dat (arme) mensen die een micro krediet aangaan er een rente op moeten betalen van tientallen of soms wel meer dan 100 procent. Nee van mijn geld geen micro krediet!

Door Ellis (niet gecontroleerd) op ma, 5-2-2018 - 17:19

Wel degelijk beleggingsrisicos bij dat microkrediet. Beleggen of voorschieten zoals andere partijen het ook noemen houdt wel zeker de kans op verlies in door verloren gegane leningen of wat ook. Ik heb het ervaren. G

Door jj van santvliet (niet gecontroleerd) op wo, 28-12-2016 - 14:42

Ik heb .nl ook gezocht waar ik mijn geld wat ik niet direct nodig hebt en toch nog rente kreeg, gezocht,En kwam terecht bij groenfonds triodos(abnamro).Rente is natuurlijk niet veel maar hoef ik geen vermogensrendement1,2 heffing te betalen.Ben zelf geb 1937 en ga niet meer op langere termijn deposito meer nemen. gr jvs

Door Gees (niet gecontroleerd) op di, 13-12-2016 - 14:20

Als alleenstaande met alleen a.o.w. + weinig pensioen( o.a
door pensioenopbouw in de periode dat mijn man nog met zijn ex getrouwd was(Later nog 30 jaar met mij,en zij al overleden)verviel het nabestaandenpensioen helemaal. Het klinkt misschien dom, maar wij beiden wisten dat niet. na mailen e.d. daar ik niets ontving, kwam ik daar achter, het was niet veel,sinds +/- 1972 niet waardevast!!!!!, terwijl hij een goede baan had, maar t kwam erbij.
Nu had ik zelf nog spaargeld, omdat ik boven de vrijstelling zit voor 1persoon, sinds ik in 2015 alleen kwam te staan, kom je ook niet in aanmerking voor huurtoeslag en misschien nog iets, terwijl je spaargeld elk jaar minder wordt.Ik begrijp niet dat die vermogens belasting niet begint b.v. bij 100.000 vermogen, Nog niet zo lang geleden, kreeg je bij een erg laag inkomen 250.000
vrijstelling, dat dat bedrag iets lager zou worden, kon ik nog inkomen, maar hoe het nu is, vind ik niet kunnen,30% belasting van 2,9% Terwijl je hooguit 0,6 % ontvangt, het daarop volgende tarief 4,7 %in 2017 gaat van 75.000- 975.000. zonder gradaties aan te brengen, hoe krijg je deze vraag bij de
juiste persoon ? bvd Gees

Door Jan (niet gecontroleerd) op ma, 12-12-2016 - 19:11

Ik mis bij dezevoorbeelden het investeren in zonnepanelen of een (hybride)warmtepomp.
Je energierekening gaat flink omlaag. En met de subsidie op warmtepompen liggen er onvoorstelbaar hoge rendementen in het verschiet. Volgens mij ben je een dief van je eigen portomonnee als je je spaargeld anders besteed.

Door E.M. Veldhuis (niet gecontroleerd) op ma, 12-12-2016 - 10:19

Jammer dat er in geen enkel overzicht de Krediethypotheek wordt meegenomen. Bij deze vorm is het mogelijk om af te lossen zonder boete en ook weer op te nemen indien je weer geld nodig hebt, bijvoorbeeld voor een verbouwing aan je huis. Je betaalt weliswaar iets meer rente maar de flexibiliteit is ook wat waard. Het geld blijft niet in stenen zitten als je t ergens anders voor nodig hebt. Nadeel is dat eenmaal opgenomen geld later niet meer aftrekbaar is. Voor mensen met een nog klein restant aan hypotheek geeft deze vorm wat meer mogelijkheden.

Door BAE (niet gecontroleerd) op ma, 12-12-2016 - 09:25

Wat wordt bedoeld bij eerder hypotheek aflossen: Het grote nadeel van eerder uw hypotheek aflossen is dat uw geld moeilijker opneembaar is. En later een nieuwe lening afsluiten, voor bijvoorbeeld een verbouwing, is dan weer duurder.

m.v.g.
M.w. Vreeman

Door Lamkje Sminia (niet gecontroleerd) op do, 3-3-2016 - 12:45

Er is geen betere vorm van ontwikkelings-SAMENwerking dan deze microkredieten voor de allerarmsten van de betreffende landen: Kansen op ontwikkeling van eigen mogelijkheden en daarmee onderwijs voor achtergebleven en achtergestelde mensen en groepen, voornamelijk vrouwen. Mijn geld mag, zo niet moet, daaraan meewerken!

Door hidkees (niet gecontroleerd) op di, 15-12-2015 - 11:07

De spaarrente is iets lager dan de inflatie. Bijvoorbeeld 1,1% bij MoneYou.
40 tot 50 jaar geleden was de rente veel hoger maar nog een stuk lager dan de inflatie.
Inflatie tast ook de waarde van inkomens aan.
Dan zijn we nu toch beter uit, zou ik denken.

De belasting gaat ook nog flink omlaag en was in het verleden nog een stuk hoger!