Alternatieven voor sparen

Getty Images

De spaarrentes staan op een historisch laag niveau. Hoe haalt u toch meer rendement uit uw spaargeld? Ieder alternatief heeft een verschillend risicoprofiel. Laat u zich daar goed over informeren.

1. Deposito afsluiten

Bij een deposito zet u uw spaargeld voor een langere tijd vast, tegeneen afgesproken vaste rente en looptijd. Met een depositorekening heeft u dus zekerheid over de rente die u krijgt. Hoewel ook de rentes op deposito’s dalen, krijgt u op een rekening met een lange looptijd een iets hogere rente dan op een gewone spaarrekening. Het nadeel van een deposito is de beperkte flexibiliteit. Tijdens de looptijd kunt u namelijk niet zomaar geld opnemen. Een ‘gewone’ deposito rekening valt onder het garantiestelsel en is ook bij een faillissement van de bank gegarandeerd tot €100.000. Een ‘achtergesteld’ deposito valt niet onder het garantiestelsel. Let dus goed op welke vorm u kiest.  

[ITEMADVERTORIAL]

2. Hypotheek aflossen

Het vervroegd aflossen van de hypotheek kan financieel voordeliger zijn dan sparen. Als de netto kosten van uw hypotheek hoger zijn dan de netto opbrengst van uw spaargeld, is het een serieuze optie. Zeker als u met uw spaargeld boven de vrijstelling van vermogensrendementsheffing in box 3 zit (€24.437 per persoon, 2016) . Wilt u grote bedragen aflossen? Let dan op de boeterente, die u mogelijk verschuldigd bent. Het grote nadeel van eerder uw hypotheek aflossen is dat uw geld moeilijker opneembaar is. En later een nieuwe lening afsluiten, voor bijvoorbeeld een verbouwing, is dan weer duurder.   

3. Beleggen

Beleggen in aandelen en obligaties is een andere manier om de extreem lage spaarrente te omzeilen. Het biedt kansen op een hoger rendement, maar u kunt ook uw geld of een deel daarvan verliezen. Beleg daarom alleen een gedeelte van uw vermogen dat u een lange tijd kunt missen. U kunt wel op elk moment uw beleggingen verkopen en de fluctuerende waarde ervan omzetten in liquide middelen.

4. In microkrediet investeren

Een microkrediet is een kleine geldlening (veelal tot €500), die snel (binnen 1 of 2 jaar) terugbetaald wordt. Een dergelijke lening is een uitkomst voor ondernemers in ontwikkelingslanden die geen toegang hebben tot reguliere kredietverstrekkers. In driekwart van de gevallen gaat het om vrouwen in ontwikkelingslanden die een klein bedrijfje willen opstarten. De afgelopen jaren blijken de risico’s van aanbieders beperkt en de rendementen vergelijkbaar of beter dan bij een spaarrekening, terwijl de sociale impact veel groter is. Het geld gaat niet naar ‘de bank’, maar naar mensen die er een bestaan mee op kunnen bouwen.

Auteur