Beleggen of sparen?

Getty Images

Sparen lijkt veiliger dan beleggen. Maar door de lage rente, levert het nauwelijks iets op.  Of kijkt u verder dan alleen rendement?

Voordelen sparen

Het grote voordeel van sparen is dat u weet waar u aan toe bent: u krijgt een bepaald bedrag aan rente en dankzij het  depositogarantiestelsel is het spaartegoed tot €100.000 veilig.

Voordelen beleggen

Maar het rendement op spaargeld is zo laag dat het de inflatie niet of nauwelijks compenseert. Tel daar nog eens 1,2% spaartaks bij op en uw vermogen wordt langzaam maar zeker minder waard. Op de beurs kunnen beleggers hogere rendementen halen, maar dat brengt risico’s met zich mee. U kunt (een deel van) uw geld ook kwijtraken. Bij wie en hoe u belegt moet bij u passen. Dat kan met veel of juist weinig risico en is afhankelijk van uw beleggingsprofiel.

Meer dan rendement

Is rendement op uw spaargeld voor u niet het allerbelangrijkste, maar wel dat er iets goeds met uw geld gebeurd? Dan kunt u ook overwegen te beleggen in meer ‘groene’ of ‘sociale’ fondsen die juist investeren in een betere wereld. Bijvoorbeeld beleggen in microkrediet.

Auteur