Mijn kaliumgehalte is te hoog. Hoe komt dat?

Vrolijke, lachende vrouw van ongeveer 75 jaar
Getty Images

Ik ben een vrouw van 73 en heb vorig jaar een lichte TIA gehad. Het is goed afgelopen, maar ik moet wel medicijnen slikken: clopidogrel, pantoprazol en atorvastatine. Onlangs is vastgesteld dat mijn kaliumgehalte iets te hoog is. Hoe komt dat?

Naam bekend op redactie

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma:

Kalium zit in alle cellen van levende wezens: zowel planten als dieren. Als je eet, krijg je dus sowieso veel kalium binnen. De hoogte van je bloedspiegel wordt vooral bepaald door hoeveel je nieren uitscheiden. Kalium is nodig voor de prikkelgeleiding van spieren en dus ook die van het hart. Als je nieren heel slecht werken, kan je kaliumgehalte heel hoog worden en dat kan hartritmestoornissen geven. Maar, een licht verhoogd kalium komt veel voor bij ouderen – meestal door een iets verminderde nierfunctie – en geeft geen problemen. Een directe oorzaak kan ik in uw geval niet aangeven. Er zijn vrij veel medicijnen die een verhoogd kalium kunnen geven, maar die van u zijn niet verdacht.

Wilt u ook een vraag stellen aan dokter Joris Bartstra?

Stel hier uw vraag. Vergeet niet uw naam, leeftijd en geslacht te vermelden. Als uw vraag ook voor anderen interessant is, zal Joris deze beantwoorden en publiceren in het tijdschrift Plus Magazine.