Wat kan ik doen om blaasstenen te voorkomen?

Huisarts Rutger Verhoeff beantwoordt lezersvragen

Nierstenen naast meetlint
Getty Images

Ik ben al vier keer geopereerd aan blaasstenen. De eerste keer zat er een steen van 2 cm in mijn blaas. Wat kan ik doen om dit te voorkomen? Ik wil er alles voor doen, of laten.

Het gaat hier om nierstenen, die worden over het algemeen gevormd in de nieren. Het is nog onduidelijk hoe dit gebeurt, wel weten we dat de meeste stenen uit ‘kalk’ in combinatie met fosfaat en urinezuur ontstaan. Ook zijn er zeldzamere soorten. Wanneer u er weer een heeft, probeer deze dan op te vangen zodat de uroloog hem voor analyse naar het lab kan sturen. De behandeling, die afhankelijk is van de samenstelling van de steen, kan bestaan uit dieet-adviezen, medicijnen en heel soms een operatie.

Ook een vraag?

Heb je ook een vraag aan huisarts Rutger Verhoeff? Klik dan hier. o.v.v. 'Hallo dokter!'. Vermeld altijd je leeftijd en of je een man of een vrouw bent.

Rutger Verhoeff (1979) studeerde huisartsgeneeskunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Naast het uitoefenen van zijn vak werkte hij mee aan radio- en tv-programma’s, hij schreef de boeken Laat je niet verpesten, Kusje erop en (samen met chef-kok Ramon Beuk) Lekker beter. Verder schrijft hij columns en vlogt.

Deze vraag stond eerder in +Gezond februari 2024. Abonnee worden van het blad? Dat doe je in een handomdraai!

Auteur 
Bron 
  • Plus Gezond