Wat is het verschil tussen bloem en meel?

Bloem is fijner dan meel

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: wat is het verschil tussen bloem en meel?

Zowel meel als bloem worden gemaakt van gemalen granen. Door granen te vermalen, krijg je meel. Hoe meer van de graankorrel in het gemalen product zit hoe meer volkoren het meel is.

Bloem

Door meel te zeven, ontstaat er bloem. Door het zeven worden de schilletjes, kiemen en zemelen uit de graan gehaald en blijft alleen het witte poeder over dat ook wel bloem wordt genoemd. Bloem is dan ook een stuk minder vezelrijk dan graan.

Wanneer gebruik je wat?

Meel is met zijn grovere structuur geschikt voor het bakken van bijvoorbeeld bruin brood of pannenkoeken. Bloem zal je eerder gebruiken voor het bakken van cakejes of koekjes. Ook voor het bakken van wit brood neem je bloem.

Tegenwoordig zijn er steeds meer verschillende soorten meel verkrijgbaar. Denk aan kikkererwtenmeel, amandelmeel en kokosmeel. Wat de verschillen zijn? Dat kun je hier lezen.

Heb jij ook een goede vraag? Stuur ons een mail.