Waarom je niet te veel maanzaad moet eten

Word je van te veel maanzaad high?

Getty Images

Zaden en pitten zitten vol gezonde eiwitten, vezels, vitamines en mineralen. Zo ook maanzaad, klein blauw zaad dat de laatste jaren veel aan populariteit heeft gewonnen via citroen-maanzaadcake. Van maanzaad moet u niet te veel eten, wordt gezegd. Waarom eigenlijk? Is maanzaad schadelijk voor de gezondheid?

De kleine, blauwe zaadjes van de papaver dragen de naam maanzaad. U heeft het vast al eens gegeten, want maanzaad wordt veel gebruikt als decoratie op brood. In Duitsland en Oostenrijk is de mohntorte erg populair, een taart met vooral maanzaad in plaats van bloem. In Nederland zult u maanzaad in zoete gerechten vooral tegenkomen in combinatie met citroen, zoals in een citroen-maanzaadcake.

De voor- en nadelen van maanzaad

Maanzaad is rijk aan vezels, antioxidanten, B-vitamines en mineralen als calcium en fosfor. Verder zitten er de fytonutriënten oliezuur en linolzuur in. Beide zijn gezonde, enkelvoudige, onverzadigde vetzuren die goed zijn voor het hart en het brein. Allemaal goede eigenschappen, maar het zaad bevat ook kleine hoeveelheden opium. Van opium worden ook morfine en heroïne gemaakt. Dit betekent echter niet dat het eten van maanzaad direct hetzelfde effect kan hebben als een standaard morfinepil. Daarvoor zouden echt kilo’s van de blauwe zaadjes geconsumeerd moeten worden.

Positieve uitslag bij dopingcontrole

Ondanks dat het kleine hoeveelheden zijn, zou men met twee gram maanzaad al een positieve uitslag kunnen scoren bij een dopingcontrole, blijkt uit onderzoek van de Sporthogeschool Keulen. Men is dan niet high, maar het effect van maanzaad kan wel tot 48 uur lang aanhouden en zichtbaar zijn in de urine. Het is sporters daarom niet aan te raden om pistolets met maanzaad te eten bij het ontbijt.

Volgens Jaap Jamin van Verslavingszorginstelling Jellinek kan een reguliere drugstest pas een positief resultaat geven vanaf 40 gram maanzaad. “Je moet drie broden of 25 muffins eten voor je aan de 40 gram maanzaad komt,” vertelt hij eerder tegen het Algemeen Dagblad. Ook dan zul je niet high worden: daar zijn dus kilo’s maanzaad voor nodig.

Geen zorgen

Wie regelmatig geniet van een maanzaadcake of -taart of wie in het weekend graag broodjes afbakt die gedecoreerd zijn met de blauwe zaadjes, hoeft zich geen zorgen te maken om het high worden van maanzaad. Zelfs als u een heel brood zou eten bij de zondagse brunch, zult u de eventuele bijwerkingen van maanzaad niet ervaren. Maar, zoals voor vrijwel alles geldt: te veel van iets is nooit aan te raden.

Leuk om te weten

Een leuk weetje voor tijdens die brunch in het weekend: In 2008 stond Nederland op plaats 14 van de grootste maanzaadproducenten ter wereld. Met stip op nummer één staat Turkije, gevolgd door Tsjechië. Smaken verschillen echter, want het blauwe, Nederlandse maanzaad wordt door sommige culinaire experts het lekkerste maanzaad ter wereld genoemd.

Auteur 
Bron 
  • Algemeen Dagblad
  • InfoNu (Mens en Gezondheid)