Zijn ambachtelijke producten ook echt ambachtelijk gemaakt?

Getty Images

Op verpakkingen staat nog wel eens de term 'ambachtelijk', maar wat wil dat zeggen? Is het dan niet in een fabriek gemaakt?

Patricia Schutte, voedingsdeskundige

Op veel producten in de winkel staat de term 'ambachtelijk'. Denk aan ambachtelijk brood, ambachtelijk vlees, ambachtelijke salade en ambachtelijke pannenkoeken. De term 'ambachtelijk' garandeert echter niet dat het product is gemaakt door een ambachtsman of vakman, of dat het een uniek product is. Het garandeert ook niet dat er een oud recept is gebruikt zonder toevoegingen.

De term 'ambachtelijk' is niet gedefinieerd in de Warenwet. Producenten mogen het woord ambachtelijk dus ook plaatsen op producten die grootschalig zijn geproduceerd in een fabriek. Hetzelfde geldt voor de term 'artisanaal', een andere term voor ambachtelijk.

Unieke producten die door een vakman zijn gemaakt zonder massaproductieproces bestaan zeker wel, maar het is niet altijd duidelijk welke definitie een producent hanteert. Volgens de Warenwet mag de consument niet worden misleid, maar de grens tussen ambachtelijk en procesmatig is lastig aan te geven.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Patricia Schutte werkt al meer dan 25 jaar als voorlichter bij het Voedingscentrum in Den Haag. Ze geeft antwoord op vragen over gezond, duurzaam en veilig eten.