Kun je brood invriezen?

Brood is één maand houdbaar in de vriezer

Getty Images

Nederlanders zijn echte broodeters. De meeste mensen in ons land eten minstens één keer per dag wel brood bij de maaltijd. Vers brood van de warme bakker is natuurlijk het lekkerst, maar niet iedereen heeft tijd om dat ook dagelijks te gaan halen. Maar wat dan? Invriezen, is dat een goed idee?

Het antwoord is simpel: alle soorten brood kun je invriezen. Handig én je hebt elke dag vers brood. Maar er zit wel een grote maar aan, want niet alle soorten brood - zoals bijvoorbeeld stokbrood of pistolets - smaken nog lekker na het invriezen. Als je een stokbrood in de vriezer stopt en daarna laat ontdooien, is hij zijn knapperige, krokante korst kwijt. Heb je te veel stokbrood gekocht en wil je toch wat invriezen, verwarm het dan na het ontdooien even in de oven of broodrooster. Eet het daarna wel direct op.

Hoelang is brood houdbaar na het invriezen?

Brood is één maand houdbaar in de vriezer, na die maand neemt de smaak af. Om je brood zo smakelijk mogelijk te houden, is het van belang om het brood zo snel mogelijk na aanschaf in de vriezer - én bij voorkeur in een papieren broodzak (met een paraffine laagje van binnen) en niet in een plastic zak - te doen. Maak je pakketjes met een aantal sneetjes? Bijvoorbeeld omdat je iedere dag drie sneetjes eet, stop ze dan in speciale diepvrieszakjes. Zo kun je iedere keer een pakketje ontdooien.

Hoe ontdooi je brood het best?

Brood blijft het lekkerst als je het een tijd voor dat je het gaat eten uit de vriezer haalt, zodat het langzaam kan ontdooien. Ook in de magnetron kan brood ontdooid worden, maar dat komt de smaak niet ten goede. Ook in de broodrooster kun je brood ontdooien, maar het brood wordt dan wel een stuk droger.

Kun je brood dat is ontdooid nog een keer invriezen?

Het kan wel, maar het is niet aan te raden. Het kan geen kwaad, maar kwaliteit en smaak gaan hard achteruit. Het wordt sneller droog en oud.

Auteur 
Bron 
  • Voedingscentrum
  • hln.be