Permanent ontharen

Laser, IPL en VPL

Getty Images

Wilt u definitief af van uw ongewenste haargroei op uw benen, onder uw oksels en rond uw bikinilijn? Zelf scheren, het gebruik van ontharingscrèmes, waxen/harsen en epileren is dan niet altijd afdoende. Voor een langdurig effect kunt u het beste naar een salon of kliniek te gaan. Zij beschikken over speciaal daarvoor bestemde apparaten, zoals laser, IPL (Intense Pulsed Light) of VPL (Variable Pulsed Light).

Laseren

Een vorm van permanente haarreductie is laseren. Bij deze methode wordt gebruikgemaakt van een apparaat dat laserlicht uitzendt. De energie achter het laserlicht wordt opgenomen door het pigment van uw haar en doorgestuurd naar het haarzakje, dat vervolgens vernietigd wordt.

Gemiddeld moet u uitgaan van vijf tot acht behandelingen met een tussenpoos van een tot twee maanden. Laseren is vrijwel pijnloos, u voelt slechts een enkel speldenprikje. Is uw huid wat donkerder, dan kan de behandeling iets pijnlijker zijn en heeft u meer kans op huidverkleuringen.

Heeft u blond, rood of grijs haar, dan is laseren minder effectief. Eumelanine, een type pigment dat de energie van laserlicht opneemt, ontbreekt bij deze haarkleuren. En verder, hoe lichter uw huid, des te beter resultaat u zult hebben.

Direct na de behandeling moet uw huid gekoeld worden met bijvoorbeeld een coolpack of verkoelende gel. Vermijd de eerste weken na de behandeling ook de zon en dus ook de zonnebank.

Begin niet aan een laserbehandeling als u zwanger bent, aan epilepsie lijdt, koorts hebt, lichtgevoelige medicijnen gebruikt of ontstekingsremmers slikt. Heeft u implantaten, piercings of tatoeages in het te behandelen gebied, kies dan ook niet voor laseren.

Laserbehandelingen worden vaak door artsen in een kliniek gedaan. De prijs kan dan ook aardig oplopen. Een eenmalige behandeling van de bovenlip bijvoorbeeld kost zo'n €100, voor andere lichaamsdelen bent u gemakkelijk een paar honderd euro kwijt.

IPL

De IPL-aanpak lijkt sterk op de laserbehandeling. IPL (Intense Pulsed Light) laat het pigment in het te verwijderen haar licht opnemen, waardoor de haarzakjes - mits in de groeifase - vernietigd worden. Er wordt echter geen gebruikgemaakt van laserlicht van een golflengte, maar het haar wordt blootgesteld aan de lichtflitsen uit een zogenaamde Xenon-lamp.

Alhoewel een laserbehandeling net iets effectiever kan zijn door de sterke intensiteit van de lichtbundel, bent u voor IPL beduidend minder geld kwijt dan voor laseren. Wat een behandeling kost, is sterk afhankelijk van het te ontharen lichaamsdeel. Voor bijvoorbeeld het ontharen van uw bovenlip betaalt u zo'n €40 per behandeling. Voor het ontharen van bijvoorbeeld onderbenen betaalt u gemiddeld 200 euro.

Heeft u donker haar en een lichte huid, dan is deze methode zeer geschikt voor u. Ontharen van blonde of rode haren is bijna niet mogelijk met IPL. Dit omdat deze haren onvoldoende energie opnemen om definitief vernietigd te worden.

De meeste mensen ervaren IPL als een pijnloze ontharingsmethode. Heeft u dikkere haren, dan kunt u het wat meer voelen. Eventueel is het mogelijk vooraf een verdovende crème aan te brengen. Na de behandeling kan uw huid rood en gezwollen zijn en enigszins pijnlijk aanvoelen. Een vochtinbrengende crème helpt dan.

Bent u zwanger, heeft u epilepsie, slikt u lichtgevoelige of ontstekingsremmende medicijnen of heeft u piercings, tatoeages of implantaten in het te ontharen gebied, kies dan niet voor IPL.

Het aantal behandelingen hangt af van de hoeveelheid haar dat behandeld moet worden. Gemiddeld gaat men voor een duurzaam resultaat uit van vijf tot acht behandelingen. De tussenpozen tussen de behandelingen worden echter wel steeds langer. Trek er daarom minstens een half jaar voor uit.

VPL

Vergelijkt u VPL (Variable Pulsed Light) met laseren en IPL, dan is VPL de nieuwste en meest veilige methode voor ontharen. VPL is zo precies dat, in tegenstelling tot laseren en IPL, de energie werkelijk in het haarzaakje terechtkomt. Zo wordt de omliggende huid gespaard en oververhitting voorkomen. Een ietwat oververhitte huid heb je bij laseren en IPL namelijk wel.

VPL werkt ook bij vrijwel alle haar- en huidtypen. Gemiddeld heeft u tussen de zes en acht behandelingen nodig, telkens met een tussenpose van vier tot acht weken.

Wat u voor een VPL-behandeling betaalt, is afhankelijk van de te behandelen oppervlakten en het aantal lichtflitsen. Veel salons en klinieken werken met een gratis consult, waarna de exacte prijs berekend wordt. Gemiddeld liggen de prijzen iets hoger dan IPL-behandelingen.

Auteur