Een kleine ontharingsgids

Ontharen voor vrouwen

Getty Images

Bijna iedere vrouw heeft er een hekel aan: haren. Niet de haren die op onze hoofdhuid groeien, maar degene die op plekken groeien waar u ze liever niet zou willen. Zoals benen, bovenlip, armen, rug, bikinilijn en oksels. Wat is nou de beste of de snelste manieren om te ontharen? Een overzicht van bleken tot scheren.

Scheren

De snelste en makkelijkste manier om van uw overtollige haren af te komen, is scheren. Na het scheren voelt de huid glad aan, maar dit effect is vaak snel voorbij. Het scheermesje haalt alleen de haren vanaf de huidoppervlakte weg en niet de wortels. Zodra de haren weer aan de oppervlakte verschijnen, lijken ze stugger en harder.

Scheren kan met een douchegel, maar het is beter om een speciale scheercrème of scheerolie te gebruiken. Deze crèmes zijn beter voor het mesje. Naast het ouderwetse scheermesje zijn er ook elektrische scheerapparaten voor vrouwen (de ladyshave). Nog handiger, want daarmee kun je op ieder gewenst moment ontharen, zonder dat u water nodig hebt.

Ontharingscrème

Een ontharingscrème is een andere snelle manier om te ontharen. U smeert de crème op de huid en laat deze intrekken. Op de verpakking van de crème staat hoelang de crème maximaal mag blijven zitten. Het is belangrijk dat u zich aan deze tijd houdt! Een te lange behandeling kan een geïrriteerde huid opleveren.

Na de verstreken tijd, spoelt u de crème en haartjes met koud water af. U kunt het beste de crème van tevoren testen op een klein stukje huid, om er zeker van te zijn dat zich geen allergische reacties voordoen.

Epileren

De haartjes van de wenkbrauwen worden doorgaans geëpileerd. Ook andere lichaamsdelen komen voor epileren in aanmerking. Epileren kan met een epilady, die de vorm van een scheerapparaat heeft. De haartjes worden met haarzakje en al verwijderd. Hierdoor blijven ze langer weg dan wanneer u ze afscheert.

Sommige haartjes groeien op den duur zelfs helemaal niet meer. Om de pijn te verzachten, zijn er speciale epileerapparaten met een ijs-opzetstukje. Dit opzetstukje verdooft de huid als het ware, voor de haren verwijderd worden.

Harsen

Wilt u langere tijd van de ongewenste haartjes af, dan is harsen een goede oplossing. Harsen is een snelle en doeltreffende methode die geschikt is voor benen, bikinilijn, oksels, bovenlip, kin, rug en wenkbrauwen.

De warme hars brengt u op de stukken huid aan die u wilt behandelen. Vervolgens legt u hier een reepje speciale stof op, dat bij de hars wordt meegeleverd. Dat trekt u met een precieze, resolute beweging van de huid af.

Harsen is niet geheel pijnloos, maar het resultaat is de pijn waard. U hoeft gedurende vier tot zes weken niet meer om te kijken naar de haren. Bovendien komen de haartjes met regelmatig harsen steeds minder terug.

Laseren

Een blijvende methode om van je haren af te komen, is laseren. De laser vernietigt de haarzakjes voorgoed. Na verschillende behandelingen komen de haren nooit meer terug. Normaal gesproken maakt een haarzakje onder invloed van hormonen een nieuw haarzakje aan.

De laser verhit de haarzakjes dusdanig, dat deze helemaal vernietigd worden. Het aantal behandelingen hangt af van de plek die u laat laseren en de hoeveelheid haren. Pijn doet de behandeling niet; het gevoel is te vergelijken met een prikje van een speld.

Bleken

Een totaal andere oplossing is het bleken van haren. Dit is bijvoorbeeld mogelijk bij haartjes op de bovenlip of armen. De haren worden opgelicht, maar verdwijnen niet.

Een voordeel is dat haren minder zichtbaar zijn en de ontharingsmethoden achterwege kunnen blijven. Een nadeel is dat niet iedere huid de bleking goed verdraagt; er kan irritatie optreden.

Auteur