Voor ontwoekeren is het nooit te laat

Laat die woekerpolis niet liggen

Getty Images

Duizend gedupeerden met een te dure lijfrente- of hypotheekpolis weten sinds de Nationale Ontwoekerdag wat hen te doen staat: afkopen, omzetten en/of schadevergoeding claimen. Dankzij de Nationale Ontwoekerdag zijn zij geholpen, maar nog veel meer mensen betalen te veel voor hun beleggingsverzekering. U ook misschien?

Dankzij de tientallen vrijwillige adviseurs en deskundigen zijn de honderden bezoekers van deze dag geholpen, maar helaas betalen tienduizenden anderen nog veel te veel voor hun hypotheek of pensioen. Of hebben ze in het verleden te veel betaald en daar nooit compensatie voor gekregen. U misschien ook! Want er zijn 7 miljoen woekerpolissen verkocht.

Bij het Oude Tolhuys in Utrecht is het een drukte van belang. De Nationale Ontwoekerdag begint om één uur ’s middags, maar al ruim voor die tijd stromen bezoekers uit alle windstreken toe met dossiermappen vol polissen, jaaroverzichten en correspondentie. Geduldig wachten ze op hun beurt, want ze willen nu eindelijk wel eens weten of ze echt een woekerpolis hebben en wat ze daaraan kunnen doen. Tientallen adviseurs zitten klaar om te luisteren, in de papieren te duiken en hen binnen 20 minuten op het juiste spoor te zetten.

Heb ik een woekerpolis?

Een woekerpolis is een spaar- of beleggingsverzekering die minder oplevert dan je ervan mocht verwachten. Meestal komt dat door te hoge kosten, maar ook doordat de verkopende adviseur bij het afsluiten van de polis een veel te rooskleurig resultaat in het vooruitzicht had gesteld. Het gevolg is dat de pensioenaanvulling flink tegenvalt of dat de hypotheek bij lange na niet kan worden afgelost. Van 1987 tot 2008 zijn in totaal 7 miljoen van deze slechte polissen verkocht, dus de kans dat je er één hebt is erg groot.

Praktisch alle bezoekers van de Nationale Ontwoekerdag blijken inderdaad een te dure polis te hebben. Zo helpt adviseur Hubrien Meijaard een man met een pensioenpolis, die zich kwaad maakt over een jaarlijks wisselend rendement. “Dat komt door de beurs, daar kan de verzekeraar niks aan doen,” legt Meijaard uit. “Wat ik veel erger vind zijn de kosten. Op het jaaroverzicht zie ik zo dat de verzekeraar veel meer kosten inhoudt dan het beloofde maximum van 1,25 procent. Tip één: stop vandaag nog met premie betalen. En ga dan snel op zoek naar een aanbieder die minder kosten inhoudt. Beleggen of sparen, die keuze is aan u.”

Krijg ik geld terug?

Ook als de einddatum al is verstreken of als je de polis liever laat doorlopen, kun je nog iets doen: compensatie claimen. De Consumentenbond, ConsumentenClaim en de Vereniging Woekerpolis voeren hiervoor collectieve rechtszaken tegen verzekeraars. Met Allianz is inmiddels een schikking getroffen, die een vergoeding aan gedupeerden heeft opgeleverd. Tegen andere verzekeraars lopen de procedures nog, al of niet in hoger beroep. Consumenten kunnen zich gratis aansluiten bij door ConsumentenClaim en de Vereniging Woekerpolis gevoerde collectieve procedures, zelfs als de polis inmiddels is afgekocht. Bij succes krijgen zij een schadevergoeding, waarop de claimorganisatie een fee van 10 procent inhoudt. Aanmelden kan via ConsumentenClaim.nl.

Hoe nu verder?

Als om negen uur ’s avonds de laatste bezoekers van de Nationale Ontwoekerdag dankbaar hun adviseur de hand schudden, weten zij hoe het ervoor staat met hun polis. Miljoenen anderen leven waarschijnlijk nog in onwetendheid. Volgens de laatste opgave van de Autoriteit Financiële Markten lopen er nog steeds 2,8 miljoen woekerpolissen, die de belofte van een hoge opbrengst niet gaan waarmaken. Vooral 50-plussers ontdekken nu steeds vaker dat de polis waar ze al die tijd vertrouwen in hadden, hen met een gat van tienduizenden euro’s laat zitten.

Niets doen is zonde

Beantwoord de vragen in het online Ontwoekerstappenplan op www.plusonline.nl/ontwoekertool en ontdek of je een woekerpolis hebt en welke acties er mogelijk zijn. Want het is nog niet te laat. 

De Nationale Ontwoekerdag is georganiseerd door Plus Magazine in samenwerking met de Consumentenbond, Consumentenclaim, MoneyWise en Vereniging Woekerpolis. Meer weten over ontwoekeren? Kijk dan op www.plusonline.nl/ontwoekeren.

Auteur