Vijf keer uniek overnachten in West-Zweden

Getty Images

Met slapen in een ‘gewoon’ hotel is natuurlijk niets mis, maar soms is een bijzondere locatie of een uniek concept net even wat leuker. Een aantal tips.

Upperud 9:9 in Dalsland

In Dalsland is een honderd jaar oude graansilo omgetoverd tot een modern familiehotel: Upperud 9:9. Het hotel ligt aan het water en is omringd met bossen. U slaapt in een silo, voorzien van eigen badkamer, een keuken en vier bedden. In de silo zie je nog wat oude elementen terug van wat vroeger een ware industrie was. Hier en daar steekt nog wat graan uit de muur. In totaal staan er vijf silo’s op het terrein. Ontbijt en diner worden met lokale en verse producten bereid en er is een café op het terrein. Wilt u genieten van de bossen en het meer rond het hotel? Vanaf Upperud 9:9 wandelt u zo de Pilgrimsleden op, een wandelroute dwars door Dalsland van in totaal 100 km. De route is ook op te delen in kortere stukken. Er is ook een mogelijkheid om te fietsen of kanoën. Het hotel is geopend van maart tot november. 

 

Hotel Upperud 9:9
West Sweden Tourist Board

Glamping in Lagunen Strömstad

Wilt u graag kamperen in de natuur, maar dan zonder dat u in een tent op een matje hoeft te liggen? Dan is glamping wellicht wat voor u, bijvoorbeeld aan de kust bij Lagunen Camping & Cottages in Strömstad. De vooropgezette tenten (van canvas of van hout) liggen midden in de natuur en aan het water, voorzien van ‘echte’ bedden en een buitenkeuken. Sanitair is op 300 meter van de tent verwijderd. Net als ‘gewoon’ kamperen slaapt u buiten en staat er een tent, maar dan net wat luxer. Een knusse en comfortabele manier om van de natuur te genieten.

 

Camping Lagunen
West Sweden Tourist Board

Geschiedenis in Strandflickornas Havshotell in Lysekil

In de 19e eeuw stond Lysekil bekend als een spa resort. Een deel van de gebouwen uit die tijd zijn bewaard gebleven en Strandflickornas Havshotell houdt deze gebouwen in ere. Iedere kamer van de in totaal vijf villa’s zijn speciaal gedecoreerd: ze zijn opgedragen aan een belangrijk persoon uit de geschiedenis. Sommige personen hebben echt bestaan, anderen zijn verzonnen door de eigenaren. De villa’s liggen op een paar honderd meter van de zee vandaan. Een luxe en relaxte ervaring. 

Lysekil zelf staat bekend om de oesters en mosselen. Zo kunt u mee met een boot in Norra Hamnen, om te zien hoe het mosselvissen werkt. Uiteraard kunt u de mosselen ook proeven in Käringeholmen, waar u na het vissen aan wal gaat. Aan het einde van de tour komt u weer terug bij Norra Hamnen. Met Salta Guiden kunt u verschillende soorten rondleidingen volgen, bijvoorbeeld door de natuur van Lysekil of langs allerlei culinaire hoogtepunten. Voor de avonturiers onder ons: u kunt de omgeving ook per kajak verkennen. Bekijk hier meer informatie.

 

Strandflickorna
West Sweden Tourist Board

Het Elandenhotel in een elandenpark in Wrågården in Falköping

In Wrågården, net buiten Falköping, kunt u overnachten tussen de herten en elanden. De hutten op het terrein hebben de vorm van de verschillende elandsoorten die je in het park tegenkomt. U kunt dus in een bizon, eland of hert slapen. In de hut vindt u 5 bedden en een tafel. Buiten is een losse barbecueplek. Het sanitair bevindt zich in een apart gebouw naast de hut. Naast een bezoek aan het elandenpark waar u verblijft, kunt u in de omgeving ook heerlijk wandelen of fietsen. Bijvoorbeeld het Pilgrimleden van Falköping naar Varnhem. U komt onder andere langs het Hornborgameer, een perfecte plek voor vogelspotters. Voor de geschiedenisliefhebbers komt u op dit pad ook langs de ruïnes van twee middeleeuwse abdijen. De totale lengte van de route is 43.7 km, maar u kunt hem opdelen in kortere wandelingen. Het meer, Hornborga, is ook zeker een bezoekje waard. Hier vindt u verschillende kraanvogelsoorten die ieder jaar een ‘dans’ op het meer doen. In het Hornborga Bezoekerscentrum leert u hier meer over. 

The Moose House
Jonas Ingman

Slapen in een boomstronk of paddenstoel in Norrqvarn in Lyrestad

Ja, u leest het goed: in Norrqvarn kunt u overnachten in een boomstam of paddenstoel. De huisjes zijn gemaakt door kettingzaagkunstenaar Sören Niklasson en gemodelleerd naar echte paddenstoelen en boomstronken. De huisjes zijn voorzien van bedden, een koelkast en een waterkoker en het sanitair vindt u in de apart van de huisjes. In het hoofdgebouw, ongeveer honderd meter verwijderd van de slaapplekken, is een restaurant waar tijdens het hoogseizoen ontbijt, lunch en diner geserveerd worden. In het laagseizoen kunnen er maaltijden worden besteld. Er is een bar met wifi, u kunt er fietsen en kano’s huren en een sauna reserveren. 

Bent u benieuwd naar andere bijzondere en unieke overnachtingen? Kijk dan hier.

Op vakantie naar West-Zweden? Hier leest u meer over de regio.

Auteur 
  • Maartje Groenen