Vijf mooie wandelroutes in West-Zweden

Man en vrouw kijken uit over een meer
Jonas Ingman

West-Zweden kent een enorme diversiteit qua natuur, er zijn veel interessante routes beschikbaar. De herfst en lente zijn de ideale seizoenen om te gaan wandelen: prettige temperatuur, minder drukte, prachtige natuurlandschappen! Wat wilt u nog meer? Wij hebben voor u vijf wandelroutes.

De Kuststigen: pad langs de zee

Langs de rotsachtige kustlijn die uitkijkt op een verbluffend mooie archipel, schilderachtige vissersdorpjes en historische overblijfselen, strekt de kust zich uit van het eiland Tjörn in het zuiden, langs de westkust en helemaal naar Oslo in het noorden. Onderweg komt u verschillende bijzondere locaties tegen.

Het verkennen van de enorme rotsformaties in het natuurreservaat Stångehuvud is een bijzondere ervaring. Het gladde, kale gesteente afgewisseld met de wilde zeeën in het westen is een ongelooflijk contrast. Aan de westelijke rand van de landtong staat een klein wit gebouw alleen. Op het eerste gezicht lijkt het niet veel, maar dit is in feite een vuurtoren, gebouwd aan het einde van de 19e eeuw. Het hielp talloze vissersboten veilig aan land te brengen, eerst met kerosine en daarna met gaslampen.

Een van de visueel meest opwindende plaatsen om te bezoeken is het natuurreservaat Ramsvikslandet, ook wel bekend als het Koninkrijk der Rotsen. Het glinsterende roze granieten gesteente strekt zich uit over een enorm gebied direct aan zee. Je kunt hier ook sporen zien van de oude ijskappen in de vorm van reuzenketels en gletsjerstrepen. Perfect voor een dagtocht!

 

Sommar slott
Roger Borgelid

De Gotaleden: culinair genieten onderweg

De Gotaleden is een wandelroute van 71 kilometer tussen Göteborg en Alingsås in West-Zweden. Prachtige natuur, pitstops in de buurt van de stad en de nabijheid van treinstations kenmerken deze route. Kies zelf in welk gedeelte van de route u wilt wandelen!

Er zijn tal van picknickplaatsen en schuilplaatsen langs het pad, evenals gezellige accommodatie en goed lokaal geproduceerd voedsel. Het is de moeite waard om even te stoppen om iets te eten bij Garveriet in Floda, die zich inspant om zo duurzaam mogelijk te zijn. U kunt lokaal geproduceerde lunches en gebakjes eten, gebakken in hun steenoven. Naast een restaurant, café en bakkerij hebben ze een compleet congrescentrum en organiseren ze kookcursussen.

Floda is ook de thuisbasis van Jernbruket, een mooi restaurant in een oud pakhuis dat vroeger toebehoorde aan Floda Ironworks. Het meeste eten wordt bereid op de houtgestookte grill van het restaurant. Aludden Providore is een andere plaats langs het pad waar duurzame en authentieke West-Zweedse eetervaringen centraal staan. Als bonus krijgt u ook een prachtig uitzicht op het meer van Aspen. Dit prachtige historische landhuis biedt zowel eten als accommodatie. Zorg ervoor dat u de cafécultuur in Alingsås, de fika-hoofdstad van Zweden, niet mist. U vindt er tal van charmante cafés waar u kunt genieten van een fika, zoals Ekstedts bakkerij en café en Nolbygårds biologische bakkerij en café.

 

Gotaleden
Jonas Ingman

Biosfärleden: Het Biosphere Trail

Houdt u van afwisseling? De 140 km lange Biosphere Trail loopt door verschillende dorpen en steden. Het is een wandelpad langs de zuidelijke oever van het Vänernmeer, tussen Mariestad en kasteel Läckö. Het pad leidt u door prachtige, afwisselende landschappen met uitzichtpunten, eilanden, charmante stadscentra, historische plekjes, cafés en magische bossen. In 2010 werd de Vänern-archipel met de Kinnekulle door Unesco officieel aangewezen als biosfeerreservaat. 

Het kasteel van Läckö moet u zeker even bezoeken Dit barokke kasteel is uitgeroepen tot het mooiste van Zweden en ligt op een voorgebergte in de Eken-archipel. Op het terrein vindt u de prachtige tuinen van het kasteel en het naturum Vänerskärgården Victoriahuset Visitor Centre. Het Biosphere-pad begint of eindigt hier, afhankelijk van de richting die u kiest om te lopen.

Lidköping is de grootste stad die u passeert tijdens een wandeling langs de Biosphere Trail. En de route voert u dwars door de stad, van de ene kant naar de andere. Lidköping is misschien wel het meest bekend als porseleincentrum, met het als paradepaardje waar u 300 jaar Zweedse porseleingeschiedenis kunt bekijken. En zelfs als het u niet lukt om het museum te bezoeken, kunt u toch een idee krijgen van de geschiedenis van de stad door de porseleinen kunstwerken die veel van de openbare plaatsen versieren. Maak van de gelegenheid gebruik om te stoppen voor een fika. In het centrum is er vrijwel om elke hoek wel een café!

De Kinnekullebanan is uitgeroepen tot het mooiste treintraject van Zweden en dit deel van de route loopt langs de oever van het Vänernmeer op de westelijke hellingen van Kinnekulle. Langs dit traject vindt u vele pittoreske treinstations, waardoor het een erg handige manier is om idyllische treinreizen te combineren met heerlijke (natuur)wandelingen. Zeer de moeite waard.

 

Kungsklyftan
Roger Borgelid

Het Kroppefjäll Trail

Het pelgrimspad in het noorden van Dalsland is een schilderachtig langeafstandswandelpad voor de echte natuurliefhebber. Soms word je getrakteerd op ongelooflijke uitzichten over de wildernis. Wildernis die doet denken aan berglandschappen - bestaat die echt in West-Zweden? Absoluut, als je naar Kroppefjäll in Zuid-Dalsland gaat, waar je kunt wandelen in vrijwel ongerepte bossen met massa's kleine meren en prachtige uitkijkpunten.

Het 54 kilometer lange Kroppefjäll Trail is een must voor iedereen die op zoek is naar echt avontuur in diepgroene bossen. Hier kun je urenlang ongestoord in je eigen tempo wandelen zonder een andere ziel tegen te komen. Langs het pad kom je langs vele mooie en historische plekken, sprookjesachtige bergmeren en prachtige uitkijkpunten. Naast het pad zijn links naar kortere wandelingen die u in een dag kunt doen.

Kroppefjäll B&B is een perfecte plek om uw wandeling te beginnen. Het is precies aan de noordkant van de Kroppefjäll Trail, dus als je hier een nacht boekt, ben je klaar om 's ochtends vroeg te gaan wandelen, natuurlijk na het ontbijt. Kroppefjäll B&B biedt ook kant-en-klare wandelarrangementen aan. Er is een sauna en een heerlijk meer om in te zwemmen en ook viervoeters zijn welkom om hier te overnachten.

Pilgrimspad Dalsland

Het Dalsland-gedeelte van de Pilgrim Trail strekt zich uit van Vänersborg in het zuiden tot Edsleskog in de gemeente Åmål, in het noorden. Van Mellerud naar Upperud gaat de route voornamelijk over landpaden en wegen, langs een handvol middeleeuwse kerken. In Upperud verandert het van karakter en wordt het een heel mooi wildernispad. We raden iedereen die het echte oerwoud in Dalsland wil ervaren aan om het noordelijke deel van de Pilgrim Trail te verkennen, dat in sommige delen lijkt op de dramatische oostelijke Hoge Kust. Wandelen in de natuur van Dalsland Bos, meren en historische gebouwen.

Er is onderweg veel te zien, niet in de laatste plaats in de vorm van een prachtig landschap, met verschillende soorten bossen en veel kleine meren. Soms is de route relatief vol met wegen, vakantiehuizen en andere gebouwen. Andere delen worden gekenmerkt door actieve bosbouw, met kaalgekapte gebieden, vers kreupelhout en dichte naaldboomplantages. Tussendoor zijn er enkele behoorlijk steile beklimmingen om te onderhandelen, maar het uitzicht vanaf de top maakt het de moeite waard.

Geen zin om alleen op pad te gaan? Heeft u een gids nodig?

Alle wandelingen bekijken? Hier vindt u meer informatie.

Meer informatie over de regio West-Zweden leest u hier.

Auteur 
  • David de Wilde