West-Zweden op de fiets: Vänerleden en het Götakanaal

Vanerleden Sjoltorp
West Sweden Tourist Board

De Vänerleden is een nieuwe fietsroute langs het Vänernmeer, het grootste meer van Zweden. Op deze route fietst u langs het meer, maar ook door pittoreske dorpjes en langs knusse cafés. Ontdek West-Zweden op de fiets!

De Vänerleden is in totaal 640 km lang, maar op te delen in verschillende korte routes. De hele route gaat over asfalt of gravel, op rustige wegen en over fietspaden. De route is op allerlei punten te starten en er is heel veel te zien. Deze 7 tips zijn een bezoekje waard. 

Het Götakanaal

Als u de route in Otterbäcken start en langs de zuidkant van het meer fietst, dan komt u al snel bij Sjötorp. Hier start het Götakanaal, met verschillende sloten (een type sluis). Het doorlaten van boten indrukwekkend om te zien en zeker de moeite waard voor een korte stop. Van Sjötorp fietst u door naar Hajstorp en loopt de route wat van het kanaal af. Onderweg kunt u stoppen bij een aantal verschillende leuke cafés, zoals Hasjtorp Slusscafé. Wilt u een gids? U kunt de regio ontdekken met locals. 

 

Vanerleden
West Sweden Tourist Board

Het oude centrum van Mariestad 

Tijdens de route fietst u dwars door het oude centrum van Mariestad. De stad ligt aan een kleine haven en is een van de best bewaarde oude centra van Zweden. Hier staat ook de Dom van Mariestad (Mariestads domkyrka), een parochiekerk die in de huidige vorm in 1693 is gebouwd. Van 1903 tot 1905 is de kerk gerestaureerd. Ontdek Mariestad met een lokale gids.

De spectaculaire natuur van Kinnekulle

De bergen van Kinnekulle zijn een bezoekje waard. Naast de wandel- en fietspaden op de route komt u ook langs observatietorens, middeleeuwse kerken, botanische tuinen en antiekwinkels. Kinnekulle wordt ook wel de ‘Kleine Grand Canyon’ genoemd. Indrukwekkend uitzicht, prachtige natuur en de rust maken Kinnekulle een bijzondere plek. 

Aan het meer in Vänersborg 

Aan de oevers van het Vänernmeer ligt Vänersborg, een klein en charmant stadje met een prachtig park. Scräcklepark is perfect voor een lunchpauze of voor fika. Wilt u shoppen of lekker langs winkels struinen, dan is Vänersborg een aanrader. 

Vanerleden fietsroute
West Sweden Tourist Board

Het aquaduct van Håverud

Håverud in Dalsland is het thuis van een bijzonder aquaduct. Waar de meeste aquaducten gemaakt zijn van steen (door de Romeinen gebouwd), is dit aquaduct gemaakt van staal. In de 19e eeuw wilde men de meren van Dalsland met elkaar verbinden aan de hand van een kanaal, maar dat bleek lastiger dan gedacht. De stroming was te sterke en op sommige plekken waren de wanden van de vallei te steil. Uiteindelijk bedacht architect Nils Ericson een plan om de boten met bruggen over het water te laten gaan, boven de stroming. Vandaag de dag gebeurt dit nog steeds, een spectaculair beeld.

De graveringen van Högsbyn

Ongeveer 50 verschillende stenen met meer dan 2500 graveringen uit de Bronzen Tijd: bij Högsbyn in het natuurgebied Tisselkog kunt u deze bijzondere stenen bezoeken. De stenen liggen aan de rand van het Råvarpmeer. Er loopt een wandelroute van ongeveer 5 km door dit gebied, langs de stenen. Een wandeling door dit gebied is ook te combineren met het aquaduct van Håverud.

 

Fietsen over de Vanerleden
West Sweden Tourist Board

Kust in Fengersfors

Fengersfors ligt in de bossen van Dalsland. De stad heeft een geschiedenis in de ijzer- en houtindustrie en tot 1978 was het een actieve industriestad. Inmiddels heeft het kunstcollectief Not Quite de oude gebouwen overgenomen en kunt u het werk van kunstenaars, artiesten en designers bekijken. Van galerijen, tentoonstellingen en winkels tot tours, workshops en concerten: er is van alles te doen. 

De Vänerleden komt natuurlijk langs nog veel meer bijzondere plaatsen en natuurgebieden. Kijk hier voor de hele route en andere prachtige fietsroutes in de regio. 

Bent u enthousiast geworden en wilt u meer weten over de regio West-Zweden? Kijk dan hier voor meer informatie.
 

Auteur 
  • Maartje Groenen