Met de auto van Göteborg naar het Vänernmeer

West-Zweden met de auto

Getty Images

Het westen van Zweden biedt een divers landschap met veel bossen en meren. Wat is er leuker dan een verkenningstocht van Göteborg naar het Vänernmeer? Deze roadtrip laat u het beste van West-Zweden zien.

Dag 1: Struinen door Göteborg

U start op dag 1 van de rit in de stad Göteborg. Göteborg is de hoofdstad van de provincie Västra Götalands län. Het is een stad met de natuur om de hoek, aan de westkust van Zweden. Ontdek het oude stadscentrum (Gamlestaden) of langs het water. De visserij kende hier lang een hoogtij en het erfgoed van deze industrie is nog steeds zichtbaar. Göteborg is daarnaast de bakermat van de Volvo: hier vindt u het beroemde Volvo Museum. 

Dag 2: De Gotaleden wandelroute

Dag 2 is gereserveerd voor de Gotaleden. Gotaleden is een wandelroute door een bijzonder stukje Zweden. De start van de wandelroute ligt net buiten Göteborg en de route is opgedeeld in 9 delen. De totale lengte is 71 km, maar er zijn ook korte wandelmogelijkheden. U wandelt van Göteborg naar Alingsås. Ga voorbereid op pad met eigen spullen voor een picknick of ontdek een van de bijzondere eetgelegenheden, zoals het 19e -eeuwse Kasteel Naäs.

 

Gotaleden wandelen
Jonas Ingman

Dag 3: Fika in Alingsås

Alingsås is de ‘hoofdstad’ van fika, de bestemming voor dag 3. Bij een fika worden de dagelijkse activiteiten onderbroken voor een sociale samenkomst. Met koffie, thee en iets lekkers wordt dagelijks gepauzeerd om bewust sociale contacten te onderhouden. In Alingsås zelf vindt u veel plaatsen voor een fika, maar de stad is ook uitermate geschikt voor een wandeling. Wilt u de natuur in? Dan hoeft u niet ver te reizen, want de stad is omringt door groen. 

 

Fika traditie
Tina Stafren

Dag 4: Het Vänernmeer bij Lidköping

Het kleine, pittoreske stadje Lidköping vormt het toneel voor dag 4 van de reis. Lidköping ligt aan de rand van het grootste meer van Zweden: Vänern. Aan de oever van het meer lijkt het water zover uit te strekken dat u zich bij niet kunt voorstellen dat het geen open zee is. Lidköping zelf staat vooral bekend om design en keramiek. In het Rörstrand Museum vindt u informatie over een van de oudste porseleinsoorten van Europa: Rörstrand, uit 1726. 

Dag 5: Een bezoek aan Läckö Slott

Op dag 5 gaat de reis door naar Läckö Slott (kasteel Läcko). Dit witte kasteel is gebouwd in de 17e eeuw in barokke stijl en ligt op een spectaculaire plek: aan de oever van het Vänernmeer. Bezoek het kasteel en ontdek de prachtige kasteeltuinen of het bijzondere interieur van kasteel Läckö. Nabij het kasteel ligt het natuurhistorisch museum Vänerskärgården - Victoriahuset, waar u meer leert over de geschiedenis van het Vänernarchipel. Bent u een avonturier? Dan kunt u ook een kajak huren om het meer op te waren en de prachtige natuur en het kasteel ontdekken vanaf het water. 

 

Kasteel in het water
West Sweden Tourist Board

Dag 6: Fietsen over de Vänerleden

Op dag 6 maken we ons klaar voor de terugreis, maar niet zonder eerst een aantal stops te hebben gemaakt. Allereerst: fietsen! De Vanerleden is een fietsroute rond het Vänernmeer. Een flinke tocht van maar liefst 641 km, maar net als de wandelroute is deze fietsroute op te delen in een aantal delen. De route gaat over asfalt- en gravelpaden. 

Als u de weg vervolgt richting Göteborg, dan komt u ook langs ecopark Halle-Hunneberg. Deze plek leent zich uitstekend voor een wandel- of fietstocht door de bossen en langs de verschillende meren die hier liggen. Vissen kan hier ook. En: de hoge kliffen en grotten in dit gebied zijn overblijfselen uit de ijstijd. 

 

Vanerleden fietsroute met uitzicht
Henrik Lindholm

Dag 7: De watervallen en sluizen van Trollhatan

Tot slot op dag 7: een uur van Göteborg vandaan ligt Trollhatan. Hier liggen een aantal beroemde watervallen en sluizen die u niet wilt missen. In de zomermaanden gaan de sluizen hier open en ervaart u de kracht van het water, maar eigenlijk is deze plek in alle seizoenen prachtig om te bezoeken. Bent u nog niet uitgewandeld? Dan starten hier een aantal kortere wandelroutes, zoals de Edvidsleden en de Pilgrimsleden Göte älv. 

Van Trollhatan rijdt u uiteindelijk weer naar Göteborg. Wilt u meer weten, de hele route bekijken of gewoon verder lezen? Kijk dan op deze pagina.

Meer weten over West-Zweden? Kijk dan hier.
 

Auteur 
  • Maartje Groenen