Roadtrip: ontdek al eilandhoppend de Zweedse westkust

Eilandengroep in het water
Tony Meyer

De Zweedse westkust lijkt geen einde te kennen. Duizenden prachtige rotseilandjes, schattige vissersdorpjes, verscholen tussen massief granieten rotsen... Wij hebben een mooie autoroute voor u.

 

Marstrand
Roger Borgelid

In een kleine week kunt u per auto deze kustregio verkennen en de hoogtepunten op uw eigen tempo beleven. Deze route kent 6 stops. Goede reis!

Dag 1: Van start vanuit Göteborg

Göteborg is waar de reis begint. Neem voordat u verder gaat zeker een dagje de tijd om het centrum te voet of via het openbaar vervoer te ontdekken. Göteborg kent een levendige culturele scene, heeft een rijke geschiedenis en een idyllische binnenstad met veel leuke restaurants, interessante winkeltjes en meer. Net buiten de stad gaat u de archipel van Göteborg in, ideaal voor een extra dagtochtje.

Dag 2: Göteborg - Marstrand

Na een autorit van een uur komt u terecht bij Marstrand, een idyllisch gelegen eiland met bovenop het fort Carlstens. Tijd om even over de boulevard te lopen en een 'fika' te nemen, een Zweedse koffiepauze met traktatie. Voor degenen die graag wandelen zijn er diverse routes op dit eiland, waaronder de Koöns routes. Er zijn routes van verschillende lengte en uitdagingsniveau. Bereikt u de top en fort Carlestens, dan is uw beloning een ongelofelijk 360 graden uitzicht over de haven met zeilboten, de zee en kustlijn met de vele eilandjes. U hoeft niet lang te zoeken naar een plek om te slapen: er zijn verschillende hotels met uitstekende accomodaties aanwezig op het eiland.

Dag 3: Marstrand - Tjörn

Hierna vervolgen we de reis richting het eiland Tjörn. Dit eiland is groter dan Marstrand, het is één van de grotere eilanden van Zweden. Ideaal voor wandelaars, fietsers, en enthousiaste kajakkers. Ook hier kunt u de auto beter parkeren en de omgeving per fiets verkennen. De fiets- en wandelpaden zijn rustig en leiden vaak langs de kustlijn (waaronder de bekende wandelroute Kuststigen) met uitzicht op de kleine eilanden.

Tip: stop even bij Skulptur i Pilane (geopend tot eind september), een indrukwekkkende expositie van beeldhouwkunst in de buitenlucht bij Klövedal. En hierna kunt u fietsen naar het kustplaatsje Skärhamn. Even uitrusten? Bezoek het Nordiska Akvarellmuseet. Dit aquarelmuseum is schitterend gelegen aan de rand van de archipel en heeft veel interessante kunst te bieden. Het museum huisvest Restaurant Vatten met prachtig uitzicht over de omringende rotseilandjes. Maar u kunt ook elders terecht: neem tijd voor een fika bij Lottas Bak & Form, rijd nog even door naar Klädesholmen voor een heerlijk diner of overnachting bij Salt och Sill.

 

Skarhamn
Amplifyphoto

Dag 4: Dyrön

Van de archipel van Bohuslän geniet u het meest vanaf het water. Als u het ziet zitten, kunt u met kajak en peddel – met of zonder gids – op rustig tempo tussen de eilandjes door varen. U kunt een onbewoond rotseilandje uitkiezen om te gaan picknicken. U kunt onder meer een kajak huren bij Kajaktiv.

Liever iets minder spannend? Neem de korte overtocht met de ferry vanuit Rönnäng naar de nabijgelegen eilanden Åstol of Dyrön. Op Dyrön wandelt u in 5 kilometer via de Dyröleden een deel van het eiland rond. Er zijn op de route verschillende uitkijkpunten met zicht op Marstrand en Åstol. U kunt ook het eiland doorkruizen via het Dynes ravijn, waar u allerlei bijzondere vegetatie tegenkomt. Op 10 meter afstand van de zee vindt u de sauna van Dyrön, met eindeloze uitzichten over de rotsen en de zee.Sluit uw bezoek af in het restaurant Trålverket op Dyrön en keer terug naar Tjörn, alwaar u met de auto verder reist via Orust naar Lysekil.

Dag 5: Lysekil en Fiskebäckskil

De twee havenplaatsjes Lysekil en Fiskebäckskil zijn met elkaar verbonden door een handig pontje. Voor u het weet bent u met auto en al aan de overkant aangekomen. Lysekil is een prima uitvalsbasis voor het ontdekken van het noordelijke deel van Bohuslän. Een deel van de wandelroute Kuststigen passeert Lysekil en leidt u al wandelend vlak langs de kust met prachtige vergezichten over zee. De totale Kuststigen loopt van Tjörn tot aan Oslo en is verdeeld in 38 trajecten die allemaal los van elkaar bewandeld kunnen worden. Blijft u liever in Lysekil, wandel dan op uw gemak langs de schattige houten huisjes en door de ouderwetse kronkelige straatjes.

Bent u in voor een seafoodsafari? Pak de boot vanuit Signe en ga mee op oester- en mosselvangst via Lyskils Ostron och musslor. Na afloop mag u uiteraard eten wat er gevangen is. Daarna wacht een comfortabele overnachting in een van de prachtige hotels in Lysekil, vaak prachtig gelegen aan het water.

 

Mosselbar Lykorna
West Sweden Tourist Board

Dag 6: Via Ljungskile terug naar Göteborg

De laatste etappe! Buig van de kust af en rijd via de E6 terug naar Göteborg. Maar ook hier is onderweg nog genoeg te doen voor op uw laatste dag.  Een ideale lunchstop is Musselbaren in Ljungskile waar u kunt proeven van het ‘blauwe goud’ dat vers uit de zee komt: mosselen. U kunt hier tussen april en oktober ook zelf op mosselexpeditie. U vaart mee met mosselvissers die de vangst van de dag ter plekke voor je bereiden.

Nog even aan de wandel? Ook de wandelroute Kuststigen komt u hier weer tegen. De berg Bredfjället verrijst enkele honderden meters boven Ljungskile, een heerlijk uitstapje in de natuur. Hier wandelt u door de groene heuvels langs visrijke meren, met tussen de naaldbomen door een glimp van de zee. Ljungskile is van oudsher een populaire badplaats en spabestemming, dus wilt u nog blijven genieten van Zweden, dan is dit een uitstekende keuze!

Meer weten over deze roadtrip? Kijk hier.

West-Zweden heeft nog veel meer te bieden. Kijk hier voor meer inspiratie.

Auteur 
  • David de Wilde