Unieke accommodaties in Zuid-Zweden

Natuurhotel Skane
Apelöga

In Zuid-Zweden vindt u verschillende unieke plekjes waar u de nacht kunt doorbrengen. Zo zijn er stijlvolle Zweedse cottages in Nationaal Romantische stijl. Of misschien bent u wat avontuurlijker: slapen in een joert, een unieke ronde tent!  Lees hier meer over de mogelijkheden.

Of u nu een weekendje weg wilt, of een midweek, of wellicht wat langer: in Zuid-Zweden zijn er talloze mogelijkheden om in stijl te overnachten. En u bent er zo!

Slapen in een Joert

Voor de ware natuurliefhebbers is Skåne de ideale bestemming. Bent u op zoek naar een authentieke ervaring? Dan is Nyrups Naturhotel zeker aan te raden! U hoeft maar een uurtje te rijden vanuit Kopenhagen en dan bent u er al: middenin Skåne wacht een nieuwe wereld. U overnacht in een joert, een ronde, traditionele tent die vroeger veel gebruikt werd door rondtrekkende veenomaden die met hun kuddes schapen leefden op de koude droge steppegebieden van Centraal-Azië. Denkt u eens in: in slaap valleen met het geluid van regendruppels op het wollen dak, wakker worden met vogelenzang en het vroege morgenlicht. Deze tenten staan verspreid in de ongerepte natuur: koken, eten, alles doet u buiten. Gelukkig krijgt u wel een pakket met ingredienten. Het is een unieke ervaring!

Vuurtoren

Het meerst zuidelijke punt van Zweden, de kust bij Smygehuk, wordt gemarkeerd door een statige, traditionele vuurtoren uit 1883. Boven het Smygehuk Lighthouse Hostel torent hij uit; maar liefst 17 meter hoog. Er zijn negen gastenkamers in het hostel, dat wordt gerund door de Australische kok Mick en zijn vrouw en sommelier Joanna. Ook komt er binnenkort een restaurant bij, ook voor gasten die niet willen overnachten. Uiteraard raden wij u ook aan de vuurtoren overdag even te beklimmen voor het fenomenale uitzicht! Op dit moment worden de vuurtoren en het hostel verbouwd, houdt de website in de gaten voor eventuele updates. 

Traditioneel Zweeds cottage

Kasteel Tjolöholm is een landhuis in Halland. Het is gelegen op een schiereiland in de Kungsbacka Fjord aan de kust van Kattegat. Het landhuis is ontworpen door architect Lars Israel Wahlman in een stijl geïnspireerd op Tudor-architectuur en gebouwd tussen 1898 en 1904.

Rondom het landhuis zijn huizen gebouwd voor een arbeidersdorp. Het idee was dat mooie huizen ook tevreden mensen en een betere maatschappij zouden bewerkstelligen. De huizen zijn gebouwd in de Nationaal Romantische stijl, omringd door boerenland, stranden en de kustlijn. De huizen zijn onlangs gerenoveerd en opgesplitst in twee delen, waarbij iedereen eigen toegang en tuin heeft. Het meubilair is van begin 20e eeuw, met een groot bed en traditionele Zweedse haard. Er zijn ook extra slaapplekken in de dinerkamer beschikbaar voor grotere gezelschappen.

 

Tjoloholm Slot
Kristin Lagerqvist

Boomhut

Heeft u altijd al eens willen slapen in een boomhut? In het Trakt Forest Hotel in Småland wordt die fantasie werkelijkheid. De kamers zijn gebouwd op hoge stalen poten, die u een prachtig weids zicht bieden op het bos. U valt in slaap onder de sterren, ver weg van het lawaai van de snelweg en de stad. Het bos is groen van de bladeren en naalden of wit van de sneeuw, afhankelijk van het jaargetijde. Een plek waar u even geheel kunt ontstressen.

De suites zijn zo onopvallend mogelijk gemaakt, om de bomen die in het bos groeien zo min mogelijk dwars te zitten. Er zijn nauwe paden die leiden naar uw kamer. De Zweede architect Gert Wingård, die ze ontworpen heeft, noemt ze 'zwevende kamers'. Ontworpen met geheel biologische materialen. De suites passen dus perfect en naadloos binnen dit bosgebied. Het is Scandinavische eenvoud, gecombineerd met wat luxe en comfort in het hart van het bos.

Overnachten op niveau

Ook in de provincie Blekinge kunt u overnachten op hoog niveau. Daarvoor kunt u terecht bij Hotel Lotstornet Aspö, een hotel met een imposante uitkijktoren, gelegen op het eilandje Aspö vlakbij Karlskrona. Het hotel is gebouwd tijdens de Tweede Wereldoorlog en gelegen aan de oostzijde van het eiland.  De uitkijktoren is 20 meter hoog en voorzien van vijf charmante kamers, alleen vernoemd naar de vuurtoren die je vanuit het raam kunt zien. Er zijn vijf kamers, ieder op zijn eigen verdieping. De twee onderste bedden zijn aan de muur bevestigd (zoals op een schip) en de hogere kamers hebben dubbele bedden. Ze hebben ook ieder een eigen badkamer.

Meer weten over deze en andere bijzondere accommodaties? Bekijk www.visitsmaland.se en www.visitskane.se.

Auteur