Zuid-Zweden: de natuur op uw bord

Getty Images

In het zuiden van Zweden proeft u biologisch geteeld groente en fruit, verse vis uit een van de meren of heerlijke kruiden uit de bossen. Ga zelf op pad of laat u verrassen door de lokale restaurants en bijzondere producten, alles rechtstreeks uit de natuur op uw bord.

Natuurlijke producten uit de omgeving

Lokale producten vanuit de natuur op uw bord: dat is waar Zuid-Zweden in excelleert. Het zuiden van Zweden staat bekend om haar verse, biologische producten. De bossen, meren, weiden en tuinen bieden genoeg inspiratie voor een heerlijke maaltijd. 

In heel Zuid-Zweden vindt u verschillende land- en boerderijwinkels met seizoensproducten. Bijvoorbeeld de stadsboerderij Ecobacken in Växjö. Deze boerderij verkoopt allerlei verse producten waaronder groente, fruit, bloemen en planten aan restaurants in de stad, maar u kunt hier ook zelf producten kopen. 

Wilt u graag een evenement bezoeken, dan is deze foodfair een aanrader: de MAT (Mat betekent voedsel in het Zweeds). De MAT is de grootste foodfair van Zweden en wordt in september georganiseerd in en om Växjö. Meer dan honderd chef-koks, creatieve landbouwers, ondernemers en andere liefhebbers van eten komen samen tijdens dit evenement. MAT vindt plaats in meer dan 60 boerderijen en boerderijwinkels in Småland en heeft een speciale ecologische restaurantweek in Växjö op het programma. Alle deelnemers hebben een link met lokale producten en een duurzame productie. 

 

Mand met groenten
Alexander Hall

Maar ook in de regio Skåne vindt u een aantal bijzondere foodfestivals. Bijvoorbeeld het Skåne Food Festival (in het Zweeds het Skånes Matfestival) in juni in Landskrona, waar u als voedselliefhebber uw ogen uit kunt kijken (en veel kunt proeven. Alle producten komen rechtstreeks van het land op uw bord. Of de jaarlijkse appelmarkt in Kivik, waar u ciders, appelsappen en natuurlijk heerlijke appeltaarten kunt proeven. Ook leert u hier meer over op welke manieren je appel kunt gebruiken en kunt u een tour krijgen door de boomgaard. 

Voor de avontuurlijke eter is er ook Moveat, een evenement waar verschillende chefs en restaurants hun nieuwe en innovatieve gerechten presenteren. Net als in Småland kunt u in Skåne ook goed terecht voor een prachtige wijnproeverij met een tour door de wijngaarden, zoals in Hällåkra vingård in Anderslöv. Vijf generaties van de Hansson-familie runnen de wijngaard, het restaurant en de wijnbar. En in oktober proeft u in Malmö allerlei bieren tijdens het Great Swedish Beer Festival. Kortom: genoeg te proeven! 

Bijzondere streekproducten en tradities

Natuurlijk heeft Zuid-Zweden een aantal bijzondere streekproducten en bijbehorende tradities die u eigenlijk niet mag missen tijdens uw bezoek aan deze regio. 

Isterband

Isterband is een van de specialiteiten uit Småland, maar wordt ook veel gemaakt in Blekinge. Het is een worst gemaakt van varkensvlees, geserveerd met gestoofde aardappelen, dille en rode biet. Volgens traditioneel recept werd de worst gedroogd boven de kachel of op zolder, waar de melkzuurbacteriën vrij spel hadden. Daar komt de zure smaak vandaan. Tegenwoordig wordt dat op een andere manier gemaakt. Deze worst heeft, in tegenstelling tot sommige andere vleesproducten, geen internationaal equivalent. De beroemdste Isterband komt uit Bräkne-Hoby. 

Kroppkakor

Kroppkakor zijn deegpakketjes gevuld met lokaal vlees als varkensvlees of hert, en uien (traditioneel, andere vullingen zijn ook mogelijk). Het deeg wordt gemaakt van aardappelen en met de hand worden hier pakketjes van gevouwen. U zou dit gerecht kunnen vergelijken met de Chinese dumpling. Oorspronkelijk werd dit gerecht vooral gemaakt op Öland, maar u ziet het nu terug aan de oostkust van Zweden zoals in Blekinge. Kroppkakor worden vooral gegeten met boter, room en vossenbessen (de lingonbes). 

Lingonbes

Vooral in Småland, maar eigenlijk in heel Zuid-Zweden, vindt u deze vossenbes (lingon in het Zweeds). Meestal wordt deze rode bes gekookt en gezoet of ingemaakt als jam (lingonsylt), maar ook de lingonlimonade is populair. In een aantal van de traditionele gerechten vindt u de vossenbes als saus, garnering of dip. 

Van 'edible country tables' tot chic diner

De natuur en prachtige omgeving leent zich natuurlijk voor een heerlijke picknick. U kunt uw eigen lunch meenemen, bijvoorbeeld tijdens een fietstocht, maar u kunt ook een van de onderstaande bijzondere ‘edible country tables’ (eetbare tafels) bezoeken.

Deze tafels staan midden in de natuur: in een bos, in een boomgaard of in een weide. U verzamelt onder begeleiding zelf kruiden, fruit of groenten uit de regio. In sommige gevallen is er een chef aanwezig die het verzamelde eten voor u komt bereiden, met aanvullingen uit eigen keuken. Andere keren kunt u zelf (onder begeleiding) aan de slag in een van de buitenkeukens. Het edible country-concept verschilt per locatie in Zuid-Zweden. U vindt deze tafels onder andere in Wallby Säteri, Asa Herrgård, Kastebergs Gård en Stufvenås Country Hotel in Småland of de tafels op Ven, in Ormanäs en Vånga in Skåne. Kijk hier voor meer informatie over de 'edible country tables'. 

 

Edible table in Kastebergs Gard
Robin Visser

Heeft u een voorkeur voor een chic diner, dan kunt u terecht bij een groot aantal toprestaurants. Zuid-Zweedse chefs maken met lokale, biologische producten de mooiste (en lekkerste) creaties. Zo kunt u heerlijk dineren in het Michelinrestaurant Vollmers in Malmö, waar alle gerechten een connectie hebben met de traditioneel Zweedse kookkunst. Of bij Hörte Brygga in Skivarp, Skåne, waar met seizoensproducten wordt gekookt. Dit restaurant ligt aan de Baltische zee.  Dichtbij Mörrumsån in Blekinge ligt Astensmåla Mat & Vingård (Astensmåla restaurant en wijngaard), hier eet en drinkt u alles van het land en uit de wijngaard, of exclusief uit de regio Blekinge. 

Meer weten over of meer proeven van het eten in Zuid-Zweden? Bekijk de regio Småland of de regio Skåne.

Auteur