Ervaar de rijke cultuur van Zuid-Zweden

© Frits Meyst WideOyster.com
© Frits Meyst WideOyster.com

Zweden is een land met een lange, rijke geschiedenis en goed ontwikkelde, verfijnde cultuur. Als u op reis gaat naar Zuid-Zweden maakt u kennis met alle culturele rijkdom die het land te bieden heeft. Kastelen, musea en glas- en meubeldesign... een greep uit de mogelijkheden!

De mooiste kastelen van Zuid-Zweden

Kasteel Kalmar
Zuid-Zweden is historisch gezien een interessant deel van Zweden. Door de ligging nabij de (toenmalige) grens met Denemarken kende de regio Småland een roerige tijd om de macht in Scandinavië. Het kasteel van Kalmar – Kalmar Slott – trotseerde zo’n 8 eeuwen lang alle onrust in de regio en is daarmee het best behouden kasteel in Renaissance-stijl in Noord-Europa. Het kasteel aan de oostkust van Småland is tegenwoordig geopend voor bezoekers met diverse rondleidingen en evenementen. Bezoek vooral een van de vaste tentoonstellingen die de dramatische en enerverende geschiedenis van het kasteel vertellen. Er worden ook regelmatig tijdelijke exposities met uiteenlopende thema’s georganiseerd.

Mathias Stalsbo
Mathias Stalsbo

Kasteel Sofiero
Dit indrukwekkende kasteel bevindt zich net ten noorden van de stad Helsingborg in Skåne. De tuin bij kasteel Sofiero is in 2010 verkozen tot het mooiste park van Europa. Prachtige grasvelden, groene bomen en prachtige bloemenvelden. Dit is dé plek om neer te strijken met een deken, een picknickmandje en even te genieten van duizenden rododendron-bossen die u omringen. Ga even langs bij het café of eet uw lunch in het restaurant van het slot. 

Dit kasteel is gebouwd in de Nederlandse Renaissance-stijl in 1864, en was het zomerverblijf van de Deense koningin Ingrid. In 1907 plantten de Zweedse koning Gustav VI Adolf en zijn vrouw prinses Margarete in de tuin van Slot Sofiero de allereerste rododendron. Het paar had blijkbaar groene vingers. Nu bloeien er in de vroege zomer meer dan 10.000 planten in de tuin in wel 500 verschillende soorten.

Apelöga
© Apelöga

De leukste culturele uitstapjes

Bezoek Ystad, thuishaven van Wallander
Kent u de populaire Zweedse TV-detective Wallander? Deze serie speelt zich voornamelijk af in Ystad. De stad is net zo aantrekkelijk als men in de serie kan zien, met een Middeleeuwse stadscentrum vol pastel-gekleurde, houten woningen en keienstraatjes. Vanwege het grote internationale succes van Wallander is Ystad nu een populaire bestemming van nieuwsgierige fans. De stad heeft een fascinerende geschiedenis, topmusea en kunstgalerijen, 40 kilometer zandstranden en de prachtige heuvelachtige omgeving is ook fijn om te verkennen.

Als u een van de Wallander-wandelingen maakt ziet u het grootste deel van de stad en het merendeel van de historische attracties. Er zijn routebrochures beschikbaar bij Ystad Studios Visitor Centre en het toeristencentrum.

Onder meer Sint Knut's plein, het 12e eeuwse Gråbrödraklostret en de Sint Peter kerk en museum. Er zijn veel fijne cafés en restaurants te vinden en nee... u hoeft niet te leven op pizza en hamburgers, zoals inspecteur Wallander!

Lekker snuffelen op een 'Loppis'
Komt u onderweg een bordje tegen met 'Loppis' dan is er een rommelmarkt in de buurt. Loppis is een afkorting van loppmarknad; een ‘loppa’ is een vlo en ‘marknad’ is een markt, een vlooienmarkt dus. Wie zo’n bordje volgt, komt uit bij één of meerdere particulieren die spulletjes verkoopt vanuit zijn achtertuin, garage of de parkeerplaats van de plaatselijke supermarkt. Vaak kan het zeer de moeite waard zijn even te stoppen en te snuffelen!

Carolina Romare
Carolina Romare

Glasblazen in het Koninkrijk van Kristal
Glasriket – het Koninkrijk van Glas - is een geografisch gebied dat tegenwoordig in totaal 14 glasblazerijen bevat in het zuidoosten van Småland. Iedere glasblazerij is net even anders, met eigen specialiteiten. Kosta Glassworks is een glasblazerij die al sinds 1742 in bedrijf is. Het unieke glas dat hier wordt geproduceerd is wereldberoemd en terug te vinden in menig Zweeds huishouden. Hier ontmoet u de artiesten en werklieden die het allemaal mogelijk maken. U kunt zelf ook een poging wagen wat glas te blazen! En uiteraard zijn er volop mogelijkheden om zelf een glazen kunstwerk in het bezit te krijgen, vaak nog voor gunstigere prijzen dan bij een Nederlands atelier of glaswinkel.

Lars Nilsson
Lars Nilsson

Het historische houten centrum van Eksjö
In het noordelijke deel van Småland ligt Eksjö. Eksjö heeft een van de best bewaarde historische stadscentra dat helemaal van hout is. De gebouwen dateren grotendeels uit de 17e eeuw en later, nadat het houten stadscentrum een eeuw eerder volledig – hoe kan het ook anders – in de as werd gelegd bij een brand. Hier slentert u in een typisch Zweeds decor tussen de fotogenieke huizen met felle kleuren. De gezellige koppelsteenstraatjes lenen zich perfect voor een ontspannen middagje slenteren.

Alexander Hall
Alexander Hall

De beste en interessantste Zweedse musea

IKEA-museum
Een van de bekendste musea van Zweden ligt in Älmhult: het IKEA-museum. Hier brengt u een bezoekje aan het IKEA van vroeger en nu, met tentoontstellingen over de geschiedenis en het design van de beroemde IKEA-meubels. Leuk voor jong en oud.

IKEA Systems
IKEA Systems

Techniekmuseum
Eén van de meest opvallende locaties in Malmö is het museum Teknikens och Sjöfartens hus. Een waar paradijs vol ontdekkingen voor fans van ouderwetse en moderne technologie. Er zijn vele antieke automobielen en motorrijtuigen te bezichtigen, evenals stoomtreinen, een stoomboot, vliegtuigen en zelfs een heuse U3 onderzeeër. Er is ook een op kinderen gericht lab waar ze kunnen experimenteren met licht, geluid, snelheid en beweging.

Malmöhus
Het Malmöhus is een groot kasteel, gebouwd in 1434 in opdracht van koning Erik de Zevende. Het ligt aan de andere kant van de straat tegenover het Teknikens and Sjöfartens hus en heeft de tand des tijds goed doorstaan. De muren staan nog altijd overeind en het terrein is voor bezoekers te bezichtigen. Tegenwoordig bevinden zich op het kasteeleiland ook het Malmö kunstmuseum, het stadsmuseum, een natuurhistorisch museum en het Aquarium & Tropicarium. In de buurt van het slot bevinden zich ook het Commandantenhuis (Kommendantshuset, een voormalig arsenaal) en de Kasteelmolen. Kortom, andermaal een locatie waar heel veel te zien en te doen is!

Moderna Museet
Moderna Museet is één van de grootste musea van Europa voor hedendaagse en moderne kunst, met een zeer brede collectie. Het hoofdmuseum bevindt zich in Stockholm, maar in Malmö bevindt zich sinds 2009 ook een vestiging met vele unieke werken.

Museum van Sketches
Ook buiten Malmö is veel cultureel vertier te vinden. In Lund, ongeveer 15 minuten noordoostelijk van Malmö, vindt men bijvoorbeeld het bijzondere Museum van Sketches, een kunstmuseum in de universiteit van Lund met een rijke collectie aan tekenfilms, stripverhalen en sketches van hedendaagse kunstvoorwerpen: fresco's, beeldhouwwerken en reliefs. Het museum bevat in totaal zo'n 25,000 artikelen, met onder meer stukken van gerenommeerde 20ste eeuwse Zweedse artisten.

Meer weten over de cultuur en historie in Zuid-Zweden?

Kijk op de sites van Skåne en Småland voor de beste tips.

Auteur