Wandelen door de natuur van Zuid-Zweden

Ontdek Zuid-Zweden te voet

Wandelen Blekingeleden
Frits Meyst

De Zweedse natuur leent zich erg goed voor een prachtige wandeling, zeker in de regio’s Skåne, Småland, Blekinge, Halland en het eiland Öland. De dichte bossen, uitgestrekte stranden en indrukwekkende rotspartijen: deze routes zijn echte aanraders. 

Skåneleden

Deze wandelroute is misschien wel een van de beroemdste wandelroutes in (in ieder geval) het zuiden van Zweden. De complete route bestaat uit vijf delen, een totaal van 1300 kilometer, geschikt voor wandelaars van alle niveaus. Onderweg kunt u ook overnachten op campings of in hotels langs de route. De wandelroute is gemarkeerd met oranje borden en daardoor altijd goed te volgen. U wandelt van de zee met rotskusten door de heuvels van mid-Skåne en de grote groene bossen. 

En wist u dat Zweden een eigen Stonehenge heeft? Ales Stenar is een steenschip van megaliet in de buurt van Kåseberga, bij Ystad. De stenenkring stamt uit de tijd van de Vikingen en bestaat uit 59 stenen. Waar de stenen voor zouden dienen, is tot op de dag van vandaag niet duidelijk. Onze tip: ga zo vroeg mogelijk, zodat u de zon op kunt zien komen en voordat de plek overspoeld wordt door andere mensen. 

Meer weten over wandelen in de regio Skåne of de Skåneleden? Kijk op www.skaneleden.se.

 

Skaneleden
Apelöga

Småland

Småland staat bekend om de diepe bossen, meren en weides. Daarom is het niet gek dat u hier uitermate goed kunt wandelen. De hele regio is een aanrader, maar we hebben een aantal onderdelen geselecteerd. 

Vetlanda 

De regio Vetlanda staat bekend om het grote aantal prachtige natuurparken. Illharjen Naturreservat bijvoorbeeld, met een indrukwekkend moeras. Dit gebied heeft ook twee rolstoelvriendelijke routes. Maar ook Drags Udde Naturreservat en het Oshagsbergets Naturreservat zijn prachtige bestemmingen. 

Wilt u liever wat anders bekijken, breng dan een bezoekje aan de Kleva Gruva. Deze mijn brengt u tot diep in de aarde. Met een gids of alleen bezoek u verschillende delen, zoals een ondergronds meer. U kunt ook meedoen met activiteiten als het wassen van goud, schatten zoeken of zelfs klimmen. Småland kent nog veel meer mijnen, o.a. Gladhammars Gruvor, Hörnebo Skiffergruva (waar soms concerten gehouden worden) en Stenebo in Ukna. 

Utvandrarleden 

Rond Tingsgyd, Emmaboda en Lessebo loopt u over Utvandrarleden, ook het Emigrantenpad genoemd. Via dit pad, in totaal 110 km, wandelt u door de landerijen die zijn achtergelaten door de emigranten uit de 19e eeuw die besloten naar Amerika te vertrekken. Schrijver Vilhelm Moberg beschreef het pad in zijn beroemde boek 'The Emigrants', waar de naam van de route ook van is afgeleid. De plaatsen die benoemd worden in zijn boek zijn gebaseerd op of liggen in werkelijkheid in Småland, op deze route. 

 

Smalandsleden
Robert Brolin

Ostkustleden

Op deze route wandelt u langs de kust van Småland, afgewisseld met rustig bosgebied. De route heeft een totale afstand van 160 km, maar is opgedeeld in etappes van ongeveer 20 km. Een absoluut hoogtepunt is de Skerry kust, waar u uitkijken op de baaien en kliffen die hier liggen. Mocht u graag kamperen, dan kunt u in de hutten (met kookgelegenheid) langs de route verblijven. Zo kunt u meerdere etappes lopen met een overnachting ertussen. Het start- en eindpunt van de volledige route ligt in Lilla Hyckinge. Onderweg komt u onder andere langs: Nynäs, Lönhult, Krokstorp, Mörtfors, Stjärneberg, Lilla Laxemar, Hällveberge en Hedvigsberg. Hier kunt u ook een route starten. 

Meer weten over wandelingen in Småland of een route bekijken? Ga naar www.visitsmaland.se.

Hallandsleden

Wilt u liever wandelen in de regio Halland? Hallandsleden is een wandelroute door de bossen, weilanden en heide en langs de meren van deze regio. De route is verdeeld in een noordelijk, centraal en zuidelijk deel, en deze delen bestaan weer uit losse etappes. De totale route beslaat 453 km met 26 etappes. Hallandsleden kruist Skåneleden in het zuidelijke deel van de route. In juni wandelt u in Halland door heidevelden met Haargaren (Hårginsten), een goudgele bloem. Bekijk meer over deze wandelroute op www.hallandsleden.se

ARK56

ARK56 is een netwerk van paden langs de scherenkust van Blekinge, de Blekinge Archipel (Blekinge Arkipelag). Het is een biosfeerreservaat dat door UNESCO is aangewezen tot werelderfgoed. Hier worden duurzame en ecologische oplossingen ontwikkelt voor mens en milieu van over de hele wereld. Het is een unieke plek waar u prachtig kunt wandelen. Of u nu een korte, rustige wandeling wil maken of op zoek bent naar een stevige trektocht: hier bent u in alle gevallen aan het juiste adres. Er is een app waar u de routes bij kunt houden en kunt zien waar u bijvoorbeeld kunt pauzeren of uitrusten. In de app vindt u ook meer informatie over de natuur en het reservaat, terwijl u wandelt. Bekijk hier meer informatie over ARK56.

Blekingeleden

Op de wandelroute Blekingeleden wandelt u door het hart van de regio Blekinge. Van het middeleeuwse stadje Sölvesborg in het westen tot het noordoosten van Karlskrona ontdekt u de prachtige natuur van deze regio. De wandelroute is in totaal 210 km lang, opgedeeld in 15 etappes. Net als bij de andere wandelroutes kunt u kiezen voor routes van 9 tot 30 km, voor de rustige struiner tot de stevige wandelaar. Hier lees je alles over de Blekingeleden.

Auteur