Kamperen in de natuur: welkom in Zuid-Zweden

Getty Images

Zuid-Zweden is een fantastisch gebied om te fietsen of te wandelen. Voor natuurliefhebbers zijn de campings een echte aanrader. Je hebt comfortabele campings met veel diensten, maar ook meer back-to-basic campings voor de authentieke campingervaring. Wij presenteren u een aantal van de beste campings in Småland, Öland, Blekinge and Halland.

Zweden is een groot, fietsvriendelijk land met een goed ontwikkeld netwerk van fietspaden in en rond de steden en goed gemarkeerde fietsroutes in het hele land. Fietstoeristen met zware fietstassen zullen de goed gemarkeerde fietsroutes in het georganiseerde Zweden beslist waarderen: zwart geeft regionale, groen landelijke en blauw plaatselijke routes aan. Fietsen in één van de grote Zweedse steden? Geen probleem – ze hebben allemaal een uitgebreid fietsnetwerk. En de meeste plaatselijke toeristencentra hebben kaarten en geven je met plezier tips voor uitstapjes en bezienswaardigheden.

Ook wandelaars komen in Zuid-Zweden tijd tekort. Een aantal paden door lagere gebieden start vanuit de grote steden. De 1400 km lange E6 (Euroroute), gaat van start in Malmö en doorkruist behalve Skåne ook Halland, Östergötland en Sörmland voordat hij de rand van de hoofdstad Stockholm bereikt. Met name het deel dat door Skåne loopt is zeer de moeite waard: velden, bossen, rivieren, een prachtig landschap vol rust en schoonheid.

 

Camping in Hätteboda
Hätteboda vildmarkscampging

Onderweg kamperen? Er zijn talloze campings waar u de tent kunt opslaan of een hut/huisje kunt huren. Het Allemansrecht (Allemansrätt) is opgenomen in de Zweedse grondwet en verleent u de vrijheid de natuurgebieden van het land te verkennen. Ook het recht van vrij kamperen valt daaronder!

Kamperen in Småland

Een fijne plek om uw tent op te zetten is Getnö Gård, een natuurlijk paradijs dat in 1342 begonnen is als boerderij. De Olsson familie heeft dit reservaat veranderd in een natuurlijk paradijs: Lake Åsnen Resort. Een natuurgebied met veel ruimte, gelegen aan het prachtige meer Asnen. Getnö is een natuurlijke waterweg die leidt naar dit park, makkelijk bereikbaar per boot, kano of kajak. Er zijn verschillende rondvaarten beschikbaar, met activiteiten als vissen, kajakken, safari en paardrijden. Om de natuur niet te verstoren, en de ervaring authentiek te houden, worden enkel kleine groepen rondgeleid.

 

Lake Åsnen Resort
Alexander Hall

Er zijn huisjes beschikbaar, maar de liefhebber gaat natuurlijk voor de camping! Er is een prachtige natuurcamping beschikbaar, vlakbij het meer. Er zijn 150 grote plekken, waarvan 120 met electriciteit beschikbaar. Elke plek heeft ook een ruimte voor kampvuren en barbecues. Op en rondom de camping is heel veel te doen: vissen, kanoen, badminton, beachvolleybal, jeu de bloules, tennis, noem het maar op. Er is ook plek voor (klein)kinderen om activiteiten te ondernemen, zoals vistrips, viking avonturen en kansen om meer te leren over de natuur.

Een andere mooie plek om te kamperen in Smaland is First Camp Gränna Camping. Een viersterren-kampeerlocatie met 429 plekken en een gezellig dorp vlakbij het water, thuishaven van de pepermunt-zuurstok. Gränna is een veelzijdige plek, gelegen aan de kust van het Vättern meer, vlakbij het havendistrict, met de dorpskern op loopafstand. De servicegebouwen zijn modern: stromend warm water, kinderkamers, keuken, wasfaciliteiten. En de mogelijkheid om in de open lucht te zwemmen in het meer is vlakbij! U kunt vanaf hier ook de veerboot nemen naar Visingsö, één van de mooiste eilanden van Zweden.

Kamperen op Öland

Het langwerpige eiland Öland is geschikt voor de kampeerder die hoge eisen stelt aan een kampeervakantie met camper, caravan of tent, het ideale gebied om de vakantie door te brengen. Öland heeft een groot aantal mooie campings met uitstekende voorzieningen en deze campings bieden u een ideale plek om te kamperen. Door de kalkrijke bodem is de flora op Öland heel bijzonder. Zo groeien er op Öland erg veel orchideeën die het eiland extra aantrekkelijk maken.

Krono Camping Saxnäs ligt net over de brug van Kalmar naar Öland en is schitterend gelegen aan de Kalmarsund. Een grote, rustige camping met 450 toeristische en 150 vaste plaatsen (verschillende prijsklasses) direct aan het water gelegen, met prachtige zandstranden. Sinds 2009 heeft Krono Camping Saxnäs ook een verwarmd zwembad met zonneterras en een cafe. De camping is een goed startpunt om Öland te ontdekken. Cultuur, entertainment, winkelen, golfen en unieke dorpjes, alles binnen handbereik. In totaal zijn er meer dan 30 bezienswaardigheden! Op korte afstand van de camping ligt Ölands Djurpark, een dierentuin annex pretpark, leuk voor de (klein)kinderen.

 

Öland
Ölands-Turismorganisation

Kamperen in Blekinge

Blekinge, ook wel "De tuin van Zweden" genoemd, heeft een prachtige scherenkust, steden met een rijke geschiedenis, lommerrijke loofbossen, diepe naaldwouden en spiegelgladde meren en lieflijke kleine dorpen met soms nog duidelijk Deense invloeden. Er zijn ca. 959 meren met een oppervlakte van meer dan 1 hectare, 12 rivieren en 800 eilanden van meer dan 50 meter breed. 

Norje Boke Camping is een moderne viersterren familiecamping aan de kust in Pukaviksbukten. Er zijn 300 plekken, waarvan 180 met electriciteit, en 150 locaties liggen vlakbij zee. Er is een servicegebouw met grote keuken, lounge en diner ruimte.

Een andere aanrader is Olofströms natuurreservaat, gelegen aan het Halen meer, het grootste meer van Blekinge. Er is ook heel veel te doen aan buitenrecreatie. Wandelen, fietsen, zwemmen. Er is genoeg ruimte om te gaan kanoen of vissen. Geweldig voor iedereen die graag dicht op de natuur leeft!

 

Blekinge
Visit Blekinge

Kamperen in Halland 

Halland is een prachtige provincie aan de westkust van Zweden met een rijke cultuur en een schat aan buitenactiviteiten. U kunt hier fantastisch fietsen, maar ook surfen. Met een goede mix van zandstranden en imposante bossen, hoge zandduinen en watervallen - is dit kustgebied meer dan een bezoek waard. Rond de 60% van het oppervlakte van Halland is bos. Het hoogste punt van Halland is de 226 meter boven de zeespiegel gelegen Högalteknall, een top in de Hallandsåsen, de heuvelrug die Halland scheidt van Skåne.

Vlakbij de kust vindt u de camping Tylösand! Dit is een waar badparadijs met een zeven kilometer lang zandstrand. Zodra u buiten uw tent komt, merkt u al dat u aan zee bent. U voelt de zeebries in uw gezicht. Perfect voor zon- en waterrecreatie zoals zwemmen en windsurfen. Ook zijn er in dit gebied 2 18-hole golfparcours te vinden.

Skrea Camping is een camping in Falkenberg, Halland, gelegen bij zee. De camping heeft plaatsen met afbakening en zonder schaduw. Skrea Camping ligt nabij een zandstrand. Er is - naast het kampeergebied- mogelijkheid tot het huren van caravans, trekkershutten, kamers en bungalows. Voor de sportieve vakantieganger heeft de camping verschillende fietsroutes. Voor wie na een drukke dag wil ontspannen is er een sauna aanwezig. In de nabije omgeving kunt u zwemmen in de zee. Bij Skrea Camping is het ook toegestaan om te snorkelen en windsurfen.

 

Halland
Alexander Hall

Bekijk meer over kamperen in Zuid-Zweden.

Auteur 
  • David de Wilde