Kamperen in de natuur: welkom in Zuid-Zweden

Robin Visser
Robin Visser

Zuid-Zweden is een fantastisch gebied om te fietsen of te wandelen. Voor natuurliefhebbers zijn de campings een echte aanrader. Je hebt comfortabele campings met veel faciliteiten, maar ook meer back-to-basic campings voor de authentieke campingervaring. Wij presenteren u een aantal van de beste campings in Småland en op het eiland Öland.

In de Zuid-Zweedse regio Småland is de natuur altijd dichtbij. Småland is een van de grotere regio’s in het zuiden van Zweden en herbergt de perfecte combinatie van natuur en cultuur. Het eiland Öland ligt voor de kust van Småland en is via een brug verbonden met het vasteland. Met meer dan 5.000 meren en rivieren, een lange kustlijn in het oosten en honderden natuurreservaten is het niet zo gek dat de natuur hier op nummer één staat. U kunt hier optimaal van genieten via het uitgebreide wandel- en fietsnetwerk. Kamperen is de ideale manier om de natuur van zo dichtbij te ervaren.

Er zijn genoeg campings te vinden. Of u nu kampeert met een caravan, camper of alleen met een tent, er is een camping voor elke kampeerliefhebber. Op veel campings in Zweden kunt u ook een kampeerhut – ook wel stuga genoemd - huren. Handig als u niet met kampeerspullen op pad wil, maar toch van de kampeerbelevening wil genieten.

Onderweg kamperen? Het Allemansrecht (Allemansrätt) is opgenomen in de Zweedse grondwet en verleent u de vrijheid de natuurgebieden van het land te verkennen. Ook het recht van vrij kamperen valt daaronder!

Sara Landstedt
Sara Landstedt

Kamperen in Småland

Getnö Gård
Een fijne plek om uw tent op te zetten is Getnö Gård, een natuurlijk paradijs dat in 1342 begonnen is als boerderij. De Olsson familie heeft dit reservaat veranderd in een natuurlijk paradijs: Lake Åsnen Resort. Een natuurgebied met veel ruimte, gelegen aan het prachtige meer Asnen. Getnö is een natuurlijke waterweg die leidt naar dit park, makkelijk bereikbaar per boot, kano of kajak. Er zijn verschillende rondvaarten beschikbaar, met activiteiten als vissen, kajakken, safari en paardrijden. Om de natuur niet te verstoren, en de ervaring authentiek te houden, worden enkel kleine groepen rondgeleid.

Alexander Hall
Alexander Hall

Er zijn huisjes beschikbaar, maar de liefhebber gaat natuurlijk voor de camping! Er is een prachtige natuurcamping beschikbaar, vlakbij het meer. Er zijn 150 grote plekken, waarvan 120 met electriciteit beschikbaar. Elke plek heeft ook een ruimte voor kampvuren en barbecues. Op en rondom de camping is heel veel te doen: vissen, kanoen, badminton, beachvolleybal, jeu de bloules, tennis, noem het maar op. Er is ook plek voor (klein)kinderen om activiteiten te ondernemen, zoals vistrips, viking avonturen en kansen om meer te leren over de natuur.

First Camp Gränna
Een andere mooie plek om te kamperen in Smaland is First Camp Gränna Camping. Een viersterren-kampeerlocatie met 429 plekken en een gezellig dorp vlakbij het water, thuishaven van de pepermunt-zuurstok. Gränna is een veelzijdige plek, gelegen aan de kust van het Vättern meer, vlakbij het havendistrict, met de dorpskern op loopafstand. De servicegebouwen zijn modern: stromend warm water, kinderkamers, keuken, wasfaciliteiten. En de mogelijkheid om in de open lucht te zwemmen in het meer is vlakbij! U kunt vanaf hier ook de veerboot nemen naar Visingsö, één van de mooiste eilanden van Zweden.

Gränna Camping
Gränna Camping

Hätte Camping aan het Sommenmeer
In het noorden van Småland ligt het Sommenmeer, dat een oppervlakte telt van 125km². Het prachtige blauwe meer is de ideale locatie voor een mooie kampeervakantie. Hätte Camping biedt ruime plaatsen en diverse soorten stuga’s. Het centrum van het stadje Tranås ligt op 4 kilometer afstand van de camping. Een heerlijk fietstochtje voor een boodschap of een terrasje. Fietsen zijn onder meer te huur bij de receptie van de camping. Leuke uitstapjes in de buurt zijn de eilanden Torpön en Viningsö of een bezoekje aan het prachtige Götakanal. Natuurlijk kunt u ook zelf met een bootje of kajak het meer op.  

Västervik Resort in de oostelijke archipel
Het vijfsterren Västervik Resort ligt midden in de archipel van Västervik en is een van de grootste campings van Zweden. De omgeving is hier schitterend. De oostkust van Småland bestaat uit duizenden eilanden, waarvan de meeste onbewoond zijn. Langs de kustlijn slingeren eindeloze fiets- en wandelpaden en u kunt hier ook heerlijk met een bootje de prachtige archipel verkennen. Västervik Resort Lysingebadet is een grote camping, die ook ideaal is voor (klein)kinderen. U vindt hier diverse mooie visgebieden, zwembaden en het gezellige stadje Västervik ligt vlakbij.

Hätteboda Vildmarkscamping
Hätteboda Vildmarkscamping is wars van alles wat met luxe te maken heeft. Hier beleeft u de ultieme back-to-nature ervaring. U kunt hier zelf uw hout hakken voor een kampvuurtje en luxe faciliteiten zult u hier niet vinden. Er is geen elektriciteit en voor een winkel moet u toch echt een flink aantal kilometers verderop zijn. Maar u krijgt er veel voor terug: stilte, rust en een unieke belevenis in de Zweedse natuur.

Sauna bij Hatteboda camping
Sauna bij Hatteboda camping

Kamperen op Öland

Het langwerpige eiland Öland is geschikt voor de kampeerder die hoge eisen stelt aan een kampeervakantie met camper, caravan of tent, het ideale gebied om de vakantie door te brengen. Öland heeft een groot aantal mooie campings met uitstekende voorzieningen en deze campings bieden u een ideale plek om te kamperen. Door de kalkrijke bodem is de flora op Öland heel bijzonder. Zo groeien er op Öland erg veel orchideeën die het eiland extra aantrekkelijk maken.

UpZone Studios
UpZone Studios

Krono Camping Saxnäs
Krono Camping Saxnäs ligt net over de brug van Kalmar naar Öland en is schitterend gelegen aan de Kalmarsund. Een grote, rustige camping met 450 toeristische en 150 vaste plaatsen (verschillende prijsklasses) direct aan het water gelegen, met prachtige zandstranden. Sinds 2009 heeft Krono Camping Saxnäs ook een verwarmd zwembad met zonneterras en een cafe. De camping is een goed startpunt om Öland te ontdekken. Cultuur, entertainment, winkelen, golfen en unieke dorpjes, alles binnen handbereik. In totaal zijn er meer dan 30 bezienswaardigheden! Op korte afstand van de camping ligt Ölands Djurpark, een dierentuin annex pretpark, leuk voor de (klein)kinderen.

Meer kampeertips?
Lees alles over kamperen in Småland en kamperen op Öland.

Auteur