Er kan weer een cruise worden geboekt

Getty Images

Een cruisevakantie was sinds de uitbraak van corona niet mogelijk. Maar nadat cruiseschepen meer dan een jaar hebben stilgelegen, kunnen er weer cruises worden geboekt.

Een behoorlijk aantal schepen van Holland America Line, waaronder de Eurodam, Koningsdam, Nieuw Amsterdam, Nieuw Statendam, Rotterdam en Zuiderdam, zijn sinds kort weer in de vaart of gooien tegen november weer de trossen los. De schepen Volendam en Zaandam gaan vanaf mei 2022 weer varen. Volendam verkent Noord-Europa. Deze reizen starten en eindigen in Rotterdam. De Zaandam vaart langs de oostkust van Canada en de streek New England in de VS.

Ook andere maatschappijen brengen voorzichtig weer schepen in de vaart. De eerste schepen van Carnival, ’s werelds grootste rederij, voeren in juli uit vanuit de VS en de laatste doen dat in oktober. De Italiaanse rederij MSC, die sterk aanwezig is in de Middellandse Zee, vaart met diverse schepen sinds juni. Norwegian Cruise Line en Royal Caribbean varen sinds deze zomer. De meeste rederijen zetten nog niet de hele vloot in. Naar verwachting gebeurt dat pas in 2022.

In de periode dat er niet werd gevaren, hebben de rederijen keihard gewerkt om cruisevakanties zo veilig mogelijk te maken. Dat is hard nodig om het vertrouwen van passagiers te herstellen. Want iedereen herinnert zich de tv-beelden van cruiseschepen met besmette passagiers die begin vorig jaar doelloos rondvoeren omdat ze aanvankelijk nergens mochten aanmeren.

Zo moeten passagiers binnen een mondkapje dragen, worden publieke plekken extra vaak gedesinfecteerd en is de medische staf aan boord speciaal getraind om coronapatiënten te testen en behandelen. Rederijen raden passagiers sterk aan om niet op eigen houtje een excursie aan wal te boeken, maar gebruik te maken van een officiële excursie. Die bedrijven voldoen namelijk aan de corona-eisen van de rederij. Op sommige cruises is dit zelfs verplicht. De protocols zijn ontwikkeld in samenwerking met de CDC, ofwel het Amerikaanse RIVM.

Om passagiers na de coronacrisis weer aan boord te lokken, bieden de rederijen ook vaak gunstige voorwaarden. Zo kun je bij Holland America Line tot 30 dagen voor vertrek annuleren als je uiterlijk 30 september boekt. Je krijgt dan een krediet voor een toekomstige cruise. Als je besmet mocht worden met corona, kun je zelfs tot de afvaartdatum annuleren.

Auteur