Nederland kleurt rood: kunnen we wel op vakantie?

Getty Images

Nederland kleurt sinds 15 juli rood op de Europese coronakaart. Daardoor kunnen landen extra toegangsvoorwaarden stellen aan Nederlandse reizigers. Of ze zelfs helemaal weigeren. Kunnen we nog wel op vakantie deze zomer?

Iedereen die minstens 2 weken volledig is gevaccineerd, hersteld is van corona of recent negatief is getest, mag in beginsel vrij rondreizen binnen de EU. Maar nu ons land rood kleurt op de Europese coronakaart vanwege het snel oplopende aantal besmettingen, kan een vakantieland aanvullende eisen stellen. Bijvoorbeeld een recente negatieve testuitslag – ook voor wie al is gevaccineerd -, een gezondheidsverklaring of een zogenaamd PLF-formulier. Daarop vermeld je waar je in je vakantieland te bereiken bent. Wat is de actuele toestand in de vakantielanden?

België

Vooralsnog mag je België in met je digitaal coronacertificaat (in de app CoronaCheck of uitgeprint via coronacheck.nl/nl/print). Je moet ook je PLF-formulier invullen (Passagier Lokalisatie Formulier) als je er langer dan 48 uur verblijft. Nu Nederland rood kleurt, gaan de Belgen misschien ook een negatieve testverklaring verlangen voor wie al is gevaccineerd.

Duitsland

Nederlanders moeten tien dagen in quarantaine in Duitsland, tenzij je een negatieve test, een bewijs van genezing of inenting kunt overleggen via einreiseanmeldung.de.

Frankrijk

Wie in Frankrijk naar een museum, evenement, restaurant of terras wil, moet vanaf 1 augustus bewijzen dat hij volledig gevaccineerd is, negatief getest is of kortgeleden van een coronabesmetting is hersteld. Deze maatregelen gaan per 1 augustus in en gelden voor iedereen vanaf 18 jaar. Je moet de zogenaamde ‘passe sanitaire’ kunnen overleggen in restaurants en ook op andere plekken waar minstens 50 man samenkomen. Bijvoorbeeld een pretpark of zwembad. Winkels blijven zonder pas toegankelijk en ook de stranden zijn gewoon open.

Spanje

Het reisadvies voor de Canarische Eilanden en de Balearen is vanaf nu oranje. Dat betekent dat alleen noodzakelijke reizen worden aangeraden, ook al ben je volledig gevaccineerd. Grote reisorganisaties stoppen tijdelijk met het verkopen van reizen naar deze gebieden.

Portugal

Het hele vasteland van Portugal heeft nu de kleurcode oranje. Je mag er dus alleen naartoe als dat per se nodig is.

Griekenland

In Griekenland moet je nu volledig gevaccineerd zijn om naar een café, restaurant, bioscoop of theater te mogen. Een negatieve test volstaat niet. Niet-gevaccineerden zijn wel welkom op de terrassen. Wie volledig is gevaccineerd of is hersteld van corona kan met de QR-code in de app CoronaCheck voorlopig Griekenland in. Of met een PCR-test van maximaal 72 uur oud.

Oostenrijk

Met de QR-code in de app CoronaCheck of je afgestempelde gele vaccinatieboekje mag je voorlopig Oostenrijk in. In binnenruimtes moet je een FFP2-masker dragen. Restaurants, cafés, hotels en campings zijn alleen toegankelijk voor wie gevaccineerd of negatief getest is.

Turkije

Turkije blijft oranje, en dus worden alleen noodzakelijke reizen aangeraden. Maar de grote reisorganisatie Corendon biedt gewoon vakanties naar Turkije aan en zegt dat de coronasituatie zeker aan de kust veilig is. Wie minstens twee weken volledig gevaccineerd is of een PCR-test van maximaal 72 uur oud kan overleggen, mag Turkije in. Openbare stranden zijn nog dicht, alleen hotelstranden zijn toegankelijk voor de eigen gasten.

Italië

Om naar Italië te mogen, moet je minimaal veertien dagen voor de reis volledig gevaccineerd zijn. Of een PCR-test van maximaal 48 uur oud kunnen laten zien. In het land zelf gelden geen strenge regels meer. Wel moet je in alle openbare binnenruimten een mondkapje dragen.

Kroatië

De gebruikelijke toegangsvoorwaarden gelden ook in Kroatië. Maar de minimale periode waarin je volledig moet zijn gevaccineerd, verschilt per vaccin. Bijvoorbeeld minimaal twee weken voor Janssen. Maar wie 22 dagen geleden zijn eerste dosis van het Pfizer- of Moderna-vaccin heeft gehad, mag ook het land in. Check dit dus goed voor vertrek.

De coronamaatregelen in Kroatië verschillen per gemeente. Maar overal moet je in openbare binnenruimtes het mondkapje dragen. En ook buiten op plekken waar je geen anderhalve meter afstand kunt bewaren.

Deze maatregelen veranderen bijna dagelijks. Kijk daarom voor de actuele situatie per land op www.nederlandwereldwijd.nl van het ministerie van buitenlandse zaken of op www.anwb.nl/vakantie/reiswijzer van de ANWB

Auteur