12 tips voor een blije zomer: doe iets rustgevends

Of het nu een stralende zomerdag is of slecht weer: van deze tips word je altijd blij. Na de vorige delen in deze serie, 12 tips voor een blije zomer: doe iets samen en 13 tips voor een blije zomer: doe iets verrassends, is dit het laatste deel. De zomer is natuurlijk ook de tijd om heerlijk te relaxen. Daarom hebben wij tips uitgezocht die u hierbij helpen. Veel plezier!

Yoga

1. Ontspannen op een paddleboard
Zand onder je voeten, wind in je haren… In  de zomer kun je je buiten helemaal zen en ­mindful voelen. Wie samen met anderen wil werken aan mentale stabiliteit en een gezond lichaam, kan meedoen met SUPyoga. ‘Sup’ staat voor Stand Up Paddling. In een rustig tempo peddel je – staand op een extra brede ­surfplank – over het water naar een stil plekje. Daar doe je, omringd door de natuur, ­yoga-oefeningen op de surfplank. Het is ­vooral heel ontspannend en leuk. Lessen ­hierin ­worden in het hele land gegeven (google op ‘supyoga’).

Aan zee bij Goedereede wordt elke maand ‘zen in het zand’ georganiseerd. Deelnemers gaan eerst op een begeleide natuurexcursie en daarna mediteren. www.zenopflakkee.nl

Huishouden

2. Ontsokken geeft rust
De Brit James Wallman, schrijver van het boek Ontspullen, besloot op een dag al zijn sokken te tellen. Hij bleek 39 paar te hebben. Volgens Wallman hebben we doorgaans veel te veel spullen – en dat maakt ons gestresst. Wie opruimt, krijgt ­ruimte, rust en overzicht. Begin vandaag nog met de sokken­lade. Als je eens per week wast, kun je toe met zeven paar, toch?

Museum

3. In je eentje door het Rijksmuseum dwalen (met je neus op De Nachtwacht)
Geen zin om te midden van ­duizenden toeristen langs de kunst in het Rijksmuseum te schuifelen? Ga dan eens naar het online zusje van het museum: de Rijks­studio. Je hebt er alle tijd en rust om van de kunst te genieten. Ook zijn in de Rijksstudio veel meer werken te zien dan in het Rijksmuseum. Al rond­dolend ontdek je onbekende ­pareltjes. Op de computer of tablet kun je inzoomen tot in de kleinste details en is het alsof je met je neus op De Nachtwacht staat. ­Eindeloos surfplezier ­gegarandeerd! www.rijksmuseum.nl/nl/rijksstudio

Ontspannend

4. Regenachtige dag? Bak een brood
Zelf brood bakken is heerlijk rustgevend én blijmakend. ­Nadat je het deeg hebt gekneed, moet het rijzen en kun je een uurtje of twee niets doen – behalve dan in de gaten ­houden of er al een beetje schot in zit. Pas als de deegbal twee keer zo groot is geworden, kun je ­verder. Vervolgens moet het deeg in het bakblik nogmaals rijzen. Daarna mag het de oven in en… vult het huis zich met de onweerstaanbare geur van versgebakken knapperig brood. Kijk op www.plusonline.nl/brood voor het recept. Eet smakelijk!

Nostalgie

5. Relaxte uitstapjes op twee wielen
Maak deze zomer een nostalgische tocht op een Italiaanse Vespa Ciao (zie foto) in Noord-Limburg en waan je weer een tiener. Op deze snorfietsen is een helm niet nodig. Met de wind in de haren is het heerlijk genieten van het Maaslandschap. www.vespa-ciao-verhuur.nl

Voor een retro uitstapje op een Solex kun je naar de mooie ­polders van de Hoeksche Waard. Pothelm op en snorren maar! De Solexen zijn volledig gereviseerd en ideaal om op je gemak door het polderlandschap te toeren. www.solexverhuurhoekschewaard.nl

Mediteren

6. Je eigen zenmeester in een app
Mediteren is goed voor geest en lichaam, maar veel mensen hebben er de rust niet voor. Het lukt beter met een app op je telefoon waarbij een rustgevende stem je door de ontspannende oefeningen helpt. Je mobieltje kan overal mee naartoe, dus wat let je om te mediteren in de tuin, het bos of de duinen? Er zijn verschillende gratis Nederlands­talige mindfulness apps. Bijvoorbeeld VGZ Mindfulness coach (www.vgz.nl/mindfulness-coach-app). Of De Mindfulness App, geschikt voor beginners en gevorderden.

Literatuur

7. Held Allan Karlsson wordt 101 jaar!
Behoefte aan ’n momentje voor jezelf? Van het boek De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween van schrijver Jonas Jonasson werden in ons land liefst 400.000 ­exemplaren verkocht. Het ­wachten was dan ook op een vervolg. En dat is er nu! Op 3 juli verschijnt De 100-­jarige man die terugkwam om de ­wereld te redden. Wie ­eerder tranen met tuiten heeft gelachen om de ­hilarische avonturen van hoofdpersoon Allan ­Karlsson, kan nu weer de zakdoeken klaarleggen, want Allans 101ste verjaardag wordt op gepaste ­wijze gevierd. €19,99.

Smartphone

8. Zet je mobieltje op pauze en zie een boom groeien
Whatsapp, Facebook en Twitter zijn voor veel mensen niet meer weg te denken. Maar als het je uren per dag kost, is het goed om ook eens los te komen van de ­virtuele wereld. Daar word je bij geholpen door een pauze-app op je mobiele telefoon, ­bijvoorbeeld Forest. In de tijd dat je offline bent, groeien er ­virtuele bomen op je scherm. De app laat ook zien hoeveel tijd je op je ­mobiel doorbrengt en heeft veel motiverende extra’s om ’m geregeld weg te leggen. ­€2,29. www.forestapp.cc/en/

Natuur

9. Wandeltocht zonder landkaart, horloge en telefoon
Genieten van de natuur kan nóg ­intenser als je geen routes, land­kaarten of Google maps gebruikt. De Schots-Amerikaanse schrijver en natuurvorser John Muir (1838-1914, zie foto) deed het al en is nog steeds een ­inspiratiebron voor natuurliefhebbers. Staatsbosbeheer organiseert wandelingen in de sfeer van John Muir. Je gaat onder begeleiding een dag en een nacht op pad in de ­natuur met een rugzak. Horloges, telefoons en andere apparatuur laat je thuis. Kijk op www.staatsbosbeheer.nl en zoek op Muir Trek. €195 per rustgevend avontuur.

Ontspannend

10. Geluk uit een kleurdoos
Steeds meer mensen ontdekken hoe ­ontspannend het is om weg te dromen met kleurpotloden en viltstiften. Terwijl je je ­concentreert op het inkleuren van tekeningen, verdwijnen zorgen en ­beslommeringen naar de achtergrond. En ­intussen maak je ook nog het ene mooie ­werkje na het andere. Tien ­gratis kleurplaten kun je downloaden en ­uitprinten op www.plusonline.nl/­creativiteit-inspiratie/tien-gratis-kleurplaten-voor-volwassenen. Wil je méér? In Tekenen & kleuren voor alle volwassenen deel 3 staan ruim honderd ­kleurplaten van de tropische natuur, insecten, sport, ­landschappen en wereldsteden. ­Bestellen kan op www.plusonline.nl/voordeel/tekenen-­kleuren-3

Natuur

11. Wie fluit daar zo mooi?
Hoor je weleens een vogel fluiten maar heb je geen idee wie er aan het woord is? Geen stress. Zet de app Warblr op je ­mobiel. Als je een riedeltje hoort, druk je op de opnameknop en Warblr ­onthult met welke vogel je te ­maken hebt. Je krijgt foto’s van de zanger te zien en ­informatie. De app ­herkent 220 West-­Europese vogels. Je helpt ook nog mee met weten­schappelijk ­onderzoek, want dankzij de opgenomen liedjes komen de makers van de app (Britse wetenschappers) meer te weten over de ­verspreiding van ­bedreigde vogelsoorten. Via de app ­store en www.warblr.co.uk (£4,99).

Huishouden

12. Drie klusjes om te schrappen
Op mooie zomerdagen veel tijd steken in het huishouden is zonde van je tijd. En dat is het de rest van het jaar ­eigenlijk ook. Klussen die je met een gerust hart kunt laten schieten:
• Bed opmaken. Laat het bed luchten, liefst de hele dag. Opgemaakt houdt het vocht en warmte vast, en daarmee huisstofmijt.
• Toiletpot met chloor schrobben. Om de pot bacterievrij te houden hoef je dit niet te doen; een half uur later zijn veel bacteriën ­alweer terug.
• Strijken. Voor de ­hygiëne is strijken niet nodig. Wassen ­verwijdert voldoende ­micro-organismen.